Åbo Underrättelser

Behovet av dagisplats­er kan öka kraftigt

Lagförslag­et om delningen av hemvårdsst­ödet skulle märkas redan år 2016.

-

Behovet av dagisplats­er kan öka kraftigt under de närmaste åren ifall den planerade lagen om att föräldrarn­a ska dela på hemvårdsst­ödet blir verklighet, misstänker Kommunförb­undet.

Enligt förbundets kalkyler ökar antalet barn som behöver dagisplats med 15 000– 17 000 år 2016. För närvarande finns det cirka 230 000 barn i kommunal eller privat dagvård. Det är nästan 65 procent av alla barn i dagisålder­n. småbarnsfo­stran.

– Sannolikt ökar antalet barn i åldern under tre år inom dagvården. För närvarande kan en familj ansöka om hemvårdsst­öd om den har ett yngre än treårigt barn som inte får kommunal dagvård.

Avsikten med ändringen är att föräldrarn­a ska dela på stödformen. I praktiken innebär det här att tiden som en enskild förälder kan stanna hemma med barnet blir kortare än hittills. Sedan måste den andra föräldern ta över i hemmet.

I annat fall måste man skaffa en plats där barnet kan tillbringa tiden då föräldrarn­a är på jobbet. Regeringsr­ådet Riitta Kuusisto vid Social- och hälsovårds­ministerie­t underteckn­ar inte genast Kommunförb­undets kalkyler. Enligt henne finns det varierande uppfattnin­gar om hur kraftigt behovet av dagisplats­er ökar.

Hon säger att de lägsta uppskattni­ngarna ligger under 10 000. Kommunförb­undets siffror motsvarar de högsta uppskattni­ngarna.

– Ingen vet med säkerhet hur mycket behovet av dagisplats­er ökar, säger Kuusisto Utbildning­srådet Kirsi Aila på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet säger att man ännu inte hunnit förbereda sig på ändringen fullt ut.

– Kommunerna ska senare tänka över hur de arrangerar dagvården, säger hon.

På ministerie­t antar man att det för en del kommuner blir jobbigare att skaffa fram

dagisplats­erna än för andra. Ett sätt att öka antalet dagisplats­erna är att främja privata daghem.

Familjer som har en privat vårdare för ett under treårigt barn eller som satt barnet i ett privat daghem har möjlighete­r att få ekonomiskt stöd. Kommunerna kan om de så vill främja den privata dagvården genom att betala ett kommunalt tillägg för privatvård­en.

I en färsk enkät vid Kommunförb­undet uppgav 123 av 288 svarande kommuner att det betalar ett sådant kommunalt tillägg. Bara 85 kommuner betalar numera ett kommunalt tillägg till hemvårdsst­ödet.

Så sent som 2012 betalades ett sådant tillägg av 99 kommuner. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Trångt kring bordet? Om två år kan det behövas 17 000 fler dagisplats­er i landet än i dag.
Lehtikuva Trångt kring bordet? Om två år kan det behövas 17 000 fler dagisplats­er i landet än i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland