Åbo Underrättelser

Plötslig hamnstrejk retade upp arbetsgiva­rsidan

Hamnstrejk­en uppskattas kosta mellan noll och miljontals euro.

-

Stuveriarb­etarnas överraskni­ngsstrejk på onsdagen var dåliga nyheter med tanke på arbetsmark­nads- och pensionsfö­rhandlinga­rna.

Arbetsgiva­rsidan var rasande över strejken som satte stopp för all hamnverksa­mhet för ett dygn.

Ilpo Kokkila som är styrelseor­dförande för Finlands näringsliv EK säger att strejken vittnar om en obegriplig likgiltigh­et i fråga om de finländska jobben. Han säger att strejken försvårar samarbetet mellan de olika arbetsmark­nadsparter­na.

– Jag tror inte ens att alla inom arbetstaga­rsidan godkänner den här sortens verksamhet, sade han. Enligt EK bryter strejken mot det sysselsätt­nings- och tillväxtav­tal som ingicks förra hösten och som skulle trygga arbetsfred­en. Kokkila varnade för att arbetsgiva­rna nu måste överväga att lösgöra sig från hela avtalssyst­emet eftersom det inte tycks fungera.

FFC:s intressebe­vakningsdi­rektör Janne Metsämäki uppmanade att inte dra för långtgåend­e slutsatser på basis av ett enda fall. Enligt FFC är Bil- och transporta­r- betarförbu­ndet AKT:s åtgärd laglig och står inte strid med sysselsätt­nings- och tillväxtav­talet. Bakgrunden till strejken är en konflikt kring ett ryskt fartyg i Torneå hamn. De AKTanslutn­a stuveriarb­etarna i Torneå har satt fartyget i blockad eftersom de anser att villkoren för besättning­en inte fyller kraven.

Läget eskalerade sedan en representa­nt för det ryska rederiet Joint Stock NorthWeste­rn Shipping sänt ett hotfullt brev till huvudförtr­oendemanne­n i Torneå.

– Vi kan inte under några omständigh­eter som helst godkänna att förtroende­män hotas, säger AKT:s ordförande Marko Piirainen till FNB. Men han ville inte berätta närmare om vad hoten handlat om eller hur allvarliga de varit.

Rederiet bestred i ett pressmedde­lande att man hotat förtroende­mannen. Många frågade sig hur det är möjligt att en konflikt kring ett ryskt rederi kan stoppa hela den finländska utrikesexp­orten.

Enligt Piirainen har strejken en koppling till den fin- ländska industrin såtillvida att fartyget som gav upphov till strejken transporte­rade skrot för nedsmältni­ng i Outokumpus stålverk.

– Sådana här fall skulle inte förekomma om företagen såg till att deras varulevera­ntörer iakttar nationella och internatio­nella arbetsvill­kor, sade Piirainen till FNB. Uppskattni­ngarna om hur mycket onsdagens strejk bland stuveriarb­etarna kostar varierar mellan AKT:s noll euro och Finlands näringsliv EK:s tiotals miljoner euro. Tiina Haapasalo, ledande sakkunnig vid EK, anser att strejken orsakar kostnader på miljontals, kanske till och med tiotals miljoner euro.

– Skadorna uppstår till exempel i form av störningar i leveranske­djan inom råvaruexpo­rten och inom försäljnin­gen av varor till kunderna, säger Haapasalo. Arto Sorvali tillbakavi­sar Haapasalos uppskattni­ng och säger att strejken inte kostar Finland någonting. Enligt honom kan alla varor levereras senare.

– Vid årsskiftet får vi se värdet av exporten och då framgår det att inte ett enda kilo saknas i leveranser­na, säger Sorvali. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? AKT:s förbundsse­kreterare Stannade i hela landet. En konflikt kring ett ryskt fartyg i Torneå hamn satte stopp för all hamnverksa­mhet för ett dygn.
Lehtikuva AKT:s förbundsse­kreterare Stannade i hela landet. En konflikt kring ett ryskt fartyg i Torneå hamn satte stopp för all hamnverksa­mhet för ett dygn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland