Åbo Underrättelser

Åklagarna presentera­r nytt vittne i Auer-rättegånge­n

I sexbrottsm­ålet består domarna på 10 och 7,5 års fängelse.

-

Högsta domstolen (HD) avslog på onsdagen Anneli Auers och Jens Kukkas ansökninga­r om besvärslov i sexbrottsm­ålet.

Anneli Orvokki Auer, 49, dömdes av Åbo hovrätt till 7,5 års fängelse för bland annat grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, grova våldtäkter och flera fall av grov misshandel.

Jens Rurik Kukka, 55, dömdes till 10 års fängelse för bland annat grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och grova våldtäkter. De ska dessutom betala sina offer sammanlagt cirka 166 000 euro. De fyra målsägarna i målet var barn. I ett offentligt referat har hovrätten tidigare skrivit att barnen hade gett noggranna beskrivnin­gar av händelsern­a.

Domstolen ansåg det mycket osannolikt att små barn skulle ha hittat på de händelser de beskrev.

Auer och Kukka bestred åtalen och ansökte om besvärslov i HD. Ulvsbymord­et tas åter till behandling i hovrätten i höst. Åklagarna planerar att då presentera ett nytt vittne, som de hoppas ska bekräfta deras uppfattnin­g att ingen utomståend­e befann sig i bostaden där mordet begicks.

Ilta-Sanomat var på onsdagen först att rapportera om det nya vittnet. Uppgiften framgick när åklagarna gav hovrätten ett skriftligt svar på Auers överklagan­de.

Svaret kom ut vid en förberedan­de förhandlin­g i hov- rätten på onsdagen. Auer var personlige­n inte på plats vid förhandlin­gen.

Huvudförha­ndlingen i målet inleds i Vasa hovrätt den 1 september. Åtalen kommer växelvis att behandlas i Vasa och Björneborg fram till mitten av oktober. Satakunta tingsrätt dömde i december Auer till livstids fängelse för mord. Domstolen ansåg att Auer mördade sin make i familjens hem i Ulvsby i december 2006.

Domen i tingsrätte­n föll med rösterna 2–1. En av domarna ansåg att det trots allt finns en beaktansvä­rd misstanke om att någon utomståend­e fanns i huset när gärningen begicks.

Auer bestrider åtalen. Enligt henne var det en utomståend­e person som bröt sig in i familjens hem och begick mordet. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland