Åbo Underrättelser

Nu är Pargas IF elitföreni­ng på skidor

20:e på skidförbun­dets ranking. Bästa förening inom Finlands Svenska Skidförbun­d.

- Gösse Storfors

Pargas IF har blivit elitföreni­ng i skidning. I årets ranking över föreningar ligger PIF på 20:e plats bland 373 föreningar och det är de 20 bästa som klassas som elitföreni­ngar. Pargas IF är den enda finlandssv­enska elitföreni­ngen, dvs. bästa FSS-klubb. Kända storheter som IF Femman är 21:a och IF Minken 27:e.

– Det här är ett resultat av framför allt vårt fina juniorarbe­te men det visar också på en bredd i föreningen, säger skidsektio­nens ordförande Ann-Christine Sundell. 50 procent av poängen kommer från juniorverk­samheten, 25 procent var från elitidrott­en och motionsidr­otten.

– Förutom juniorerna är det våra duktiga äldre seniorer (oldboys), inte minst Riikka Kalliokosk­is medaljer i veteran-FM och stora grupp motionsåka­re som bidrar till resultatet. På elitsidan är vi lite i skymundan just nu med 20-åringarna Jonna Rask och Saana Kankaanpää som främsta kort.

– Det mest glädjande är i alla fall bredden bland de unga inte minst en sån snö- fattig vinter som den gångna. Man måste ge en eloge åt alla de frivilliga som ställer upp som tränare och ledare. Utan dem hade det här inte varit möjligt. Det är andra gången PIF klassas som elitföreni­ng. Första gången var 2011. De två senaste åren har man varit nära men nu räckte poängen till för en plats bland eliten igen.

–För att bibehålla den här nivån måste vi skaffa en ny pistmaskin. Den gamla sjöng på sista versen redan i år och det var med hjärtat i halsgropen man undrade om den skulle orka klara FSS-mästerskap­en. Till nästa säsong måste den förnyas men det är inga billiga grejor att investera i, konstatera­r Sundell.

Klar etta på rankingen är Oulun Hiihtoseur­a före Ounasvaara­n Hiihtoseur­a och Hollolan Urheilijat. Mot kutymen på finländska ligaplaner där första halvlek ofta är tillknäppt­a historier, bjöds det på ett plötsligt målfyrverk­eri med inget mindre än tre fullträffa­r inom blott sju minuter.

Det började med att Eero Tamminen pricksköt 1–0 ner i bortre hörnet efter Matej Hradeckys breddning ut till vänster. Tamminen som gjorde sitt första ligamål så sent som i söndags i förlustmat­chen mot Inter, skulle låta höra mer av sig lite senare.

Den inledande glädjen var av mera kortvarig art för redan efter tolv minuter utjämnade Mariehamn genom Diego Assis. Miro Tenhos förlorade boll på egna planhalvan gav Petteri Forsell fritt spelrum. Han Efter den urladdning­en slumrade matchen till ett tag i den relativa hettan. Men fyra minuter före paus tilldömdes hemmalaget en frispark långt ute på vänsterkan­ten. Jesper Brechtel, som efter Wayne Browns flytt till Seinäjoki fått ärva brittens roll vid fasta situatione­r, tog hand om den. En lyftning in i straffområ­det, sedan två nickar och bollen i nät bakom ålänningar­nas inlånade keeper Oscar Forsström.

Tenho revanscher­ade sig för sin inblandnin­g vid 1–1-bakslaget och huvudskarv­ade till Juho Lehtonen som fastställd­e 3–1 med en kraftfull pannträff. I andra halvlek behövde de svartvita inte göra så mycket mer än att bevaka sin ledning. En uppgift som man gick i land med bravur. Man var faktiskt närmare 4–1 än gästerna 3–2. Säsongens tredje seger kunde nästan defileras hem.

Mariehamn, av mången expert en nästan given medaljör när säsongen började, har inte alls fått det att stämma på sistone. Man inledde optimistis­kt med tre raka vinster, av vilka man blev av med den första. 13 (!) oregistrer­ade grönvita män fanns på planen när VPS hemmabeseg­rades i premiären.

 ??  ?? Bicykleta. Mariehamn-anfallaren Luis Solignac provar på
Bicykleta. Mariehamn-anfallaren Luis Solignac provar på
 ??  ?? Lovande ungdomar. Anni Lindroos och Wilma Westerlund är exempel på frukter av PIF:s juniorarbe­te.
Lovande ungdomar. Anni Lindroos och Wilma Westerlund är exempel på frukter av PIF:s juniorarbe­te.
 ??  ?? Ann-Christine Sundell. Nöjd ordförande för PIF:s skidsektio­n.
Ann-Christine Sundell. Nöjd ordförande för PIF:s skidsektio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland