Åbo Underrättelser

Erövrade poäng

-

teng skilda matchställ.

I sin följande match nästa onsdag tar TPS emot KuPS med start klockan 18.30 på Veritassta­dion. över att detta prioritera­s framom utbildning och tak över huvudet åt alla sågs redan förra sommaren under Confederat­ions Cup. Att ilskan utanför arenorna kommer att vara lika synlig nu behöver ingen tvivla på.

Men. Det brasilians­ka folket älskar fotboll. Om landslaget lyckas och rentav går hela vägen kommer all uppdämd aggressivi­tet att balanseras med salig glädje och stolthet över A Seleção. Tala om att förhålla sig vankelmodi­g i en fråga.

Som om det inte vore tillräckli­gt för Neymar & c:o att känna trycket faller också en 64 år gammal räkning till betalning under de kommande veckorna. 1950 då mytomspunn­a Maracanã i Rio var nybyggd, tystade en uruguayan vid namn Alcides Ghiggia en publik på i runda tal 200 000 personer genom att elva minuter före fulltid sätta 2–1 och avgöra VM-finalen. Bakgrunden var den att det för storfavori­ten Brasilien hade räckt med oavgjort för att bli världsmäst­are på hemmaplan. Efter att i finalgrupp­en ha krossat Sverige med 7–1 och Spanien med 6–1 ansåg de flesta mötet med i sig fruktade lilla

VM-festen i överstegsf­internas men också favelornas land har blivit ett penningslu­kande monster.”

grannen i söder som en ren formalitet för detta hyllade och näst intill oslagbara lag.

Den ofattbara förlusten förorsakad­e landssorg och ett nationellt trauma i Brasilien som fortfarand­e spökar i kulisserna. Och det fick konsekvens­er. Brassarna övergav sin helvita speldräkt för dagens gula med blå shorts. Spelarna som svek sitt folk påmindes resten av sina liv om den begångna oförrätten.

I en intervju 1993 sade den störste syndabocke­n av dem alla, målvakten Bar

att han efter 43 år fortfarand­e straffas som landsförrä­dare. Enligt lagen borde ”brottet” ha preskriber­ats efter 30 år. Ironiskt nog är matchvinna­ren Ghiggia den ende i livet av de 22 man som var med i finalen. För ett halvår sedan hade den nu 87-årige exekutorn ett hedersuppd­rag vid VM-lottningen.

Det är den som ligger till grund för hur årets VM är schemalagt. Att exempelvis den revanschtö­rstande värdnation­en riskerar att stöta på titelförsv­ararna Spanien redan i åttondelen. Eller att minst en av exvärldsmä­starna Italien, England och Uruguay garanterat är borta redan efter gruppspele­t. Samtliga åtta lag som någon gång vunnit VM finns med i Brasilien. Sannolikt är det en kapten från denna oktett som får äran att höja den mest åtråvärda av alla pokaler i sportvärld­en den 13 juli.

Brasilien har det lägsta oddset, tätt följd av trion Argentina, Tyskland och Spanien. Därefter är steget långt till Belgiens gyllene generation på femte plats i listan. Ska man varna för ytterligar­e någon faller mitt val på Portugal. Om världens för tillfället hetaste spelare Cristiano Ronaldo lever upp till sitt rykte kan han avgöra vilken match som helst.

Slaget om Brazuca, den här turneringe­ns officiella boll, kan börja. Hoppas att Adidas lyckats bättre med den än föregångar­en Jabulani – jordklotet­s mest utskällda föremål för fyra år sen.

 ?? Foto: Mats Lundberg ?? fotbollens ädlaste konstart omgiven av mängder med vittnen. ”Vad gör karln?”, tycks Miro Tenho (t. v.) fundera.
Foto: Mats Lundberg fotbollens ädlaste konstart omgiven av mängder med vittnen. ”Vad gör karln?”, tycks Miro Tenho (t. v.) fundera.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland