Åbo Underrättelser

Tove och Mumin firas på Kimitoön

Program till Tove Janssons ära vid Konstens natt den 8 augusti.

- Monica Sandberg |

Då augusti börjar bjuda på mörka kvällar firas en första Konstens natt i Villa Lande, Kimitoöns kulturhus.

Luckan på Kimitoön är arrangör, tillsamman­s med kommunens bibliotek och kulturenhe­t. Programmet tar fasta på att det är 100 år sedan Mumintroll­ens skapare Tove Jansson föddes.

– Faktiskt hade hon födelsedag den 9 augusti så vi firar nästan på rätta dagen, säger Anne Lindroos som sköter Luckan på Kimitoön.

Programmet är för hela familjen.

– Alla har vi väl någon sorts relation till Mumindalen, säger Mona Söderblom från biblioteke­t. Där ska Tove Janssons böcker vara utställda, Marianne Petters ska få barnen med i en Mumindans, Benny Törnroos och Calle Pettersson samt fem Muminfigur­er uppträder vid en Muminkonse­rt och dessutom blir det en fotoutstäl­lning och en film kring Tove Janssons Klovharun.

– Som socker i botten har vi ”Bettina i soffan”, det vill säga Bettina Sågbom ska intervjua Benny Törnroos och Juha Ruusuvuori som båda har en stark Muminankny­tning, Benny via musiken och Juha inte bara via sin bok ”Främlingen i Mumindalen” utan också på ett annat och djupare sätt som inte ska avslöjas ännu, säger Anne Lindroos. Också Klaus Härös film ”Huvudrolle­n” visas under Konstens natt-programmet som startar kl. 16, och pågår åtminstone till kl. 22 – men inte hela natten.

– Det här är första försöket så vi vill inte ta oss vatten över huvudet, men vi hoppas få återkomma nästa år och också då ordna Konstens natt på Kimitoön, säger Lindroos.

Kultursekr­eteraren Solveig Friberg tillägger att det blir en del överraskni­ngar redan vid årets Konstens natt, men allt ska som sagt inte avslöjas än.

De flesta har säkert en favorit-Muminfigur, vilken gillar ni själva bäst?

– Lilla My, säger Anne Lindroos och Mona Söderblom utan en sekunds betänketid.

– Muminmamma­n, säger Solveig Friberg lika snabbt.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Luckans röda soffa. Vid Konstens natt ska den vara med, och då bäras in i Villa Landes auditorium. Till vardags står den i husets aula där Luckans disk finns. Här Luckans Anne Lindroos t.v. och biblioteke­ts Mona Söderblom.
Foto: Monica Sandberg Luckans röda soffa. Vid Konstens natt ska den vara med, och då bäras in i Villa Landes auditorium. Till vardags står den i husets aula där Luckans disk finns. Här Luckans Anne Lindroos t.v. och biblioteke­ts Mona Söderblom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland