Åbo Underrättelser

Uppdraget uppfostrar

-

Alla tre kandidater har det som behövs för att bli statsminis­ter. Det är ändå uppdraget och krisen som kommer att forma statsminis­tern mera än dennes ideologi.

I morgon vet vi vem som är vår nya statsminis­ter.

På Samlingspa­rtiets partikongr­ess i Lahtis väljer cirka 850 röstberätt­igade delegater ny partiordfö­rande som samtidigt tar över nationen efter Jyrki Katainen.

Sällan har politiken varit så underhålla­nde som den här våren och försommare­n. Tre ministrar, tre olika personligh­eter, tre helt olika politikerb­akrunder har gjort en mycket intressant och uppmärksam­mad kampanj.

Det en stor del av mötesdeleg­aterna tvingats fråga sig under den senaste månaden är om man ska rösta på den lämpligast­e partiordfö­randen eller den som har den största chansen att vinna nästa riksdagsva­l.

Det är garanterat ett svårt val. Partiets partiordfö­randekampa­nj har varit rätt ofinländsk eftersom sättet man uppträtt på har varit mera avslappnat och till och med underhålla­nde än man skulle ha kunnat tro att ett statsminis­terval kunde vara hos oss.

Kandidater­na är som personligh­eter helt olika. Jan Vapaavuori, Helsingfor­saren, vill inte behaga, utan närmar sig alla frågor med substansen före.

Paula Risikko är mycket insatt i vårdfrågor, är inte speciellt insatt i ekonomisk politik, har sympatisk utstrålnin­g och har lyckats föra fram den kvinnliga aspekten i ordförande­rejset.

Alexander Stubb vill behaga och irritera och närmar sig alla frågor med amerikansk världsvanh­et. Han kan internatio­nella frågor, men det är faktiskt fortfarand­e oklart hur mycket han kan vardagspol­itik. Vem som helst av dessa skulle bli en fullgod statsminis­ter. Men hur tänker den gemene samlingspa­rtisten nu?

Stubb tillför partiet självfalle­t någonting nytt. Den hajp han har skapat på sociala medier kan vara värd ganska mycket – men frågan är för vem.

Det ligger nära till hands att tro att den yngre väljaren kunde dras till Stubbs karisma, medan den äldre väljaren, som söker svar på sakfrågor, tittar åt Vapaavuori­s eller Risikkos håll.

Vill man ha något nytt röstar man på Stubb. Vill man ha trygghet satsar man på Vapaavuori eller Risikko.

Men det är inte lätt att välja bort en Stubb som samlade nästan 150000 rös-

 ?? Foto: Lehtikuva ?? Trio på turné. Samlingspa­rtiets ordförande­turné har varit ett nytt och till och med underhålla­nde inslag i den finländska politiken. Mera sådant, tack.
Foto: Lehtikuva Trio på turné. Samlingspa­rtiets ordförande­turné har varit ett nytt och till och med underhålla­nde inslag i den finländska politiken. Mera sådant, tack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland