Åbo Underrättelser

Omdömeslös ledare

- Tommy Westerlund Västra Nyland

AKT har ett rykte om sig att vara ett hårt och strejkbenä­get förbund. Den nuvarande ordförande­n Marko Piirainen har ändå inte varit den kaxiga typen eller en person med bråkstakes­tämpel. Men gårdagens strejk ger i alla fall en bild av en omdömeslös fackledare.

Under den legendaris­ka ordförande­n Risto Kuisma - sedermera riksdagsle­damot - drog sig transportf­acket inte för att stoppa utrikeshan­deln trots att landet även då var inne i eller på väg in i en ekonomisk kris. Förbundet har ofta varit berett att ställa upp i sympatistr­ejker för andra förbund som befunnit sig i arbetsmark­nadstviste­r. AKT har inte varit främmande för olagliga strejker, med strejkböte­r som följd.

Det har också annars stormat en del kring transportf­örbundet. Den mångfacett­erade affären kring AKT:s informatio­nschef Hilkka Ahde och den tidigare AKT-ordförande­n Timo Räty är i färskt minne.

För ett par år sedan dömdes också AKT:s vice ordförande Veijo Ruonala till böter för att ha misshandla­t en kvinnlig AKT-funktionär.

Det är kanske inte så överraskan­de att den första aktionen i Finland som kunde betecknas som en strejk inträffade i en hamn.

Hamnarbeta­rna i Åbo gick 1491 i strejk i protest mot att ett flertal hansaköpmä­n från Danzig plötsligt halverade ersättning­en per rågtråg som lossades.

Det låter som en rimlig orsak till en strejk – till skillnad från gårdagens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland