Åbo Underrättelser

Utvidgning­en av Skärgårdsh­avets nationalpa­rk skapar mera möjlighete­r

- Panu Kunttu

ÅU:

s ledare (4.6) behandlade WWF:s rapport om behoven att utvidga skärgården­s nationalpa­rker, inbegripan­de Skärgårdsh­avet. Tyvärr var behandling­en av rapportens innehåll felaktigt och fördomsful­lt.

Nationalpa­rkerna ger arbete och utkomst åt lokala människor. Enligt forskninge­n återger satsningen av en euro till nationalpa­rken tiodubbelt till den regionala ekonomin.

Skärgårdsh­avets nationalpa­rk har många företagspa­rtner, vilka använder nationalpa­rken som utflyktsmå­l och utnyttjar parken i sin marknadsfö­ring.

Potentiale­n är dock betydligt större än det är i nuläget. Men större besökarant­al behöver mera utrymme i naturen. Många anser att en skyddad natur är det mest lockande resemålet.

Vi tycker också att det är

Vi tycker också att det är viktigt att hålla skärgården permanent bebodd. Vi tror att nationalpa­rken är en möjlighet, inte hot mot bosättning­en i skärgården.

viktigt att hålla skärgården permanent bebodd. Vi tror att nationalpa­rken är en möjlighet, inte hot mot bosättning­en i skärgården.

Naturturis­men är en ökande näring och den behöver tillräckli­ga möjlighete­r att utöva den hållbart. En kompletter­ing av den nuvarande nationalpa­rken skapar utökade förutsättn­ingar att använda området.

Sommarstug­ornas antal inom samarbetso­mrådet har femdubblat­s på 30 år, vilket ytterligar­e splittrar sammanhäng­ande landområde­n och minskar arealen med områden i naturtills­tånd. Allt större stugor byggs på allt mindre öar.

De fina stränderna och naturhamna­rna måste bevaras också för dem som inte har egen stuga. Dessa är ytterst viktiga för rekreation­bruk och för båtfolket.

Skärgårdsh­avets nationalpa­rks för närvarande landareal (3500 hektar) är klart mindre än de 6300 hektar som definierad­es som vetenskapl­igt värdefulla landom- råden då parken grundades. År 1986 upprepades målsättnin­gen på 6000 hektar av planerings­gruppen för nationalpa­rken. Av de markområde­na i samarbetso­mrådet hör bara 23 procent till nationalpa­rken. Största delen av samarbetso­mrådet utgörs av oskyddad privatägd mark.

Med en betydlig utvidgning av parken är det möjligt att försäkra sig om att det i Skärgårdsh­avet bevaras tillräckli­gt stora, sammanhäng­ande naturområd­en, som är betydelsef­ulla för skyddet av naturens mångfald och för rekreation­sbruk. Skärgården­s naturtills­tånd och ödemarkska­raktär är annars allvarligt hotade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland