Åbo Underrättelser

Pensionäre­rnas situation bör tryggas

- Hans-Olof Kvist

Nästan

dagligen får man i artiklar och insändare läsa om hur orättvist pensionäre­rna behandlas i beskattnin­g och pensionsbe­räkning.

Det är inte att undra på, eftersom pensionäre­rna utgör en så stor andel av Finlands befolkning. De har varit med om att i decennier uppbygga detta land, de har betalat sina pensionsav­gifter och sociala avgifter.

Den äldsta delen av befolkning­en har till och med upplevt krigets fasor och varit med om att rädda detta land från undergång. Man kunde

Den äldsta delen av befolkning­en har till och med upplevt krigets fasor och varit med om att rädda detta land från undergång. Man kunde därför tycka att ett rätt sätt att beakta pensionäre­rnas insats skulle vara att inte skära i deras pensionsrä­ttigheter, nu senast genom nedfrysnin­gen av pensionsin­dexet till 0,4 procent.

därför tycka att ett rätt sätt att beakta pensionäre­rnas insats skulle vara att inte skära i deras pensionsrä­ttigheter, nu senast genom nedfrysnin­gen av pensionsin­dexet till 0,4 procent.

Många pensionäre­r är av olika orsaker dessutom själva oförmögna att sköta sina egna angelägenh­eter och protestera mot försämring­ar av sin ekonomiska situation. Ur den synvinkeln sett kan ett ingrepp av det nämnda slaget av många människor upplevas som onödigt hårt.

SFP:s seniorer har länge jobbat för en förbättrin­g av pensionäre­rnas situation. Partiets äldrepolit­iska handlingsp­rogram (2010) är ett kraftfullt uttryck för detta. Detsamma gäller SFP:s medverkan till tillkomste­n av äldreomsor­gslagen (2013).

På partidagen i Hangö detta år framhölls än en gång betydelsen av att kommunerna utvecklar intervallv­ård och avlastning i hemmet så att närstående­vårdarna har realistisk­a möjlighete­r att använda sin lagstadgad­e rätt till tre dagar i månaden – bara för att nämna ett exempel på många förslag till vårdförbät­tringar.

Pensionäre­rnas situation hör alltså till det som SFP vill förbättra. Till deras och alla andras grundtrygg­het hör dessutom att landet har en tillräckli­g försvarsfö­rmåga. Denna förmåga kan partiet uppnå endast i samarbete med andra politiska aktörer.

För att alla ska kunna få bl.a. vård och undervisni­ng på sitt eget modersmål har partiet bl.a. utarbetat en nationalsp­råksstrate­gi. Pensionäre­rnas situation, företagarn­as villkor, glesbygden, lantbruket, miljön mm. kan SFP bäst trygga genom att verka i regeringen och genom ett långsiktig­t ekonomiskt-politiskt samarbete på alla nivåer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland