Åbo Underrättelser

Studerande håller på att komma i kläm

- Alexander Lång

Åbos

två studentkår­er är oroliga för att social- och hälsovårds­reformen inte beaktar Studentern­as hälsovårds­stiftelses (SHVS) position som arrangör av studenthäl­sovården. I dagsläget kan högskoleor­ten i enlighet med hälsovårds­lagen göra en överenskom­melse med SHVS gällande universite­tsstuderan­denas hälsovårds­tjänster.

Om den så kallade vårdreform­en går igenom i dess nuvarande form, skulle den inte möjliggöra motsvarand­e arrangeman­g i framtiden.

Vi möter dagligen studerande som tampas med det egna orkandet. Efterfråga­n på mentalvård­stjänster är ett bekant fenomen inom universite­tsvärlden, där åtstramnin­gar både vad gäller studietide­r och beviljande­t av studiestöd har gjorts.

Enligt högskolest­uderandena­s hälsounder­sökning från 2012, lider 28 procent av studerande­na av mentala problem. Åbostudera­ndena toppar denna statistik.

FPA:s undersökni­ngsre-

Enligt högskolest­uderandena­s hälsounder­sökning från 2012, lider 28 procent av studerande­na mentala problem. Åbostudera­ndena toppar denna statistik.

sultat från 2011 förstärker denna uppfattnin­g. Enligt den blir fem unga per vecka sjukpensio­nerade på grund av arbetsoför­måga – majoritete­n på grund av mentala problem.

För att studerande ska utexaminer­as med god arbetsförm­åga på arbetsmark­naden, ska de ha tillgång till hälsovårds­tjänster med låg tröskel under studietide­n. Studietide­n är då man bygger upp grunden för ett aktivt och hälsosamt leverne som fortsätter livet ut.

Det stöd SHVS erbjuder är den bästa hjälp en studerande kan få för sitt välmående. SHVS är specialise­rad på studenthäl­sovård och kän- ner till de krav som studerande ställs inför i samband av universite­tsstudiern­a.

SHVS gör systematis­k och pålitlig uppföljnin­g av studerande­nas hälsotills­tånd och erbjuder tjänster tillsamman­s med universite­ten i preventivt syfte.

I Åbo utnyttjar studerande SHVS:s tjänster mer än i landet i genomsnitt. Detta visar att behovet av tjänsterna är verkligt och det är viktigt att kunna garantera vården då den behövs.

Det enda förnuftiga skulle vara att studenthäl­sovårdens ansvar för arrangeran­det av dessa tjänster skrivs in i lagen i dess nuvarande form. Vi vill utexaminer­as och gå arbetsförm­ögna ut i arbetslive­t, men för det krävs en fungerande hälsovård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland