Åbo Underrättelser

Pargas miste en länk till varvsindus­trin

Företaget Optimakers i konkurs. Antalet anställda har trappats ner senaste året, ett tiotal fanns kvar.

- Anja Kuusisto |

Gården gapar öde, industriha­llarna är stängda, ägaren svarar inte i telefon.

Det är läget för Optima- kers i Pargas som har sökts i konkurs. En anställd bekräftar det dystra budskapet:

– Officiellt är vår uppsäg- ningstid två veckor och jag fick det svart på vitt i förrgår, så min anställnin­g upphör veckan efter midsommar. Pargasbon Eero Lindevall hann jobba med fartygs- och hissinredn­ingar på Optimakers i cirka fem år. Hans titel var inrednings­installatö­r. De senaste månaderna har han liksom flera andra varit permittera­de.

– Jag har inte några exakta siffror, en fyra–fem personer jobbade kvar nu i vår med de leveranser vi hade på gång, några andra var permittera­de, berättar Lindevall. Eftersom ÅU inte lyckas nå företagets största ägare, en företagare i Nådendal, är det Lindevalls uppskattni­ng på antalet anställda som blir jämförelse­månen mot läget i januari 2013.

Då var ÅU senast på besök i företaget och då var antalet anställda 19.

– De där högst uppe försvann först, säger Lindevall.

Har du några förhoppnin­gar om nytt jobb?

– Inte i den här branschen i varje fall. Jag är 61 och skulle gärna jobba fortfarand­e, men det verkar inte finnas något.

 ?? Foto: Anja Kuusisto ?? Inne i Optimakers. För ett och ett halvt år sedan fanns det ännu förhoppnin­gar om nya marknader och 19 personer jobbade då i firman. Nu är konkursen ett faktum.
Foto: Anja Kuusisto Inne i Optimakers. För ett och ett halvt år sedan fanns det ännu förhoppnin­gar om nya marknader och 19 personer jobbade då i firman. Nu är konkursen ett faktum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland