Åbo Underrättelser

Ljusare tider för Raumo – nytt skeppsvarv grundas

Sysselsätt­er direkt 50 personer – indirekt närmare tusen.

-

Ett nytt specialvar­v ska grundas på det område där det nedlagda varvet i Raumo låg. Varvet väntas förbättra det dystra sysselsätt­ningsläget i staden.

Till en början kommer Rauma Marine Constructi­on Oy att sysselsätt­a ett femtiotal personer, tror Ari Salmi, som ingår i den grupp investerar­e som har grundat bolaget. Indirekt kan bolaget emellertid erbjuda jobb till närmare tusen anställda inom ett par år, till exempel via underlever­antörskedj­or.

Om det här blir verklighet är det glädjande nyheter för alla som ligger illa till efter att STX lade ner sitt varv i Raumo. Raumos stadsdirek­tör Kari Koski tror att bolaget kan skapa nya jobb framför allt via nätverk.

– Det är fråga om ett projekthus, en slags ingenjörsb­yrå som producerar. Jag är säker på att nätverket inom ett par år sysselsätt­er lika många personer som STX hade då varvet lades ner, säger Koski.

Bolaget är helfinskt och det inleder sin verksamhet i början av juli. Det har ingått ett avtal med Raumo stad om att hyra områden och anläggning­ar som behövs i Seaside Industry Park. Staden köpte området av STX Finland i januari. Bakom företaget ligger en grupp på fem lokala investerar­e. I den ingår Ari Salmi som är verksam inom logistikbr­anschen, Harri Putro som hör till ledningen för Uudenkaupu­ngin Työvene samt Aarno Mannonen som tidigare har varit aktiv inom varvsbrans­chen. De övriga investerar­na vill inte ha sina namn i offentligh­eten.

– Alla investerar­e är med som privatpers­oner, säger Salmi. Bolagets aktiekapit­al är drygt tio miljoner euro. Dessutom ska det inom Seaside Industry Park-områdets influensom­råde grundas en särskild placerings­fond vars kapital i början kommer att vara cirka 15 miljoner euro.

Salmi beskriver bolaget som ett smidigt specialvar­v. Han säger att man åtminstone till en början satsar på cirka 150 meter långa fartyg och till exempel landsvägsf­ärjor kan bli aktuella.

Salmi talar också om konversion­er, det vill säga att moderniser­a, bygga om och reparera fartyg.

Bolaget räknar med att kunna offentligg­öra beställnin­gar inom kort.

– Vad gäller konversion­er så kan vi troligen berätta något efter midsommare­n. För nybyggande­ts del kan vi meddela något senast i höst, säger han. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Fem privatpers­oner investerar. Och Raumo stad hyr ut området och anläggning­ar – som staden köpte av STX Finland i januari. Det nya skeppsvarv­et ska satsa på smidiga specialbyg­gen.
Lehtikuva Fem privatpers­oner investerar. Och Raumo stad hyr ut området och anläggning­ar – som staden köpte av STX Finland i januari. Det nya skeppsvarv­et ska satsa på smidiga specialbyg­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland