Åbo Underrättelser

Lusläs köpvillkor­en – du kan tvingas betala för retur av webbköp

Nya direktiv förändrar villkoren både för försäljare och konsument.

- Veronica Karlsson | veronica.karlsson@fabsy.fi

Idag träder ett nytt EU-direktiv i kraft, som förändrar både försäljare­ns och konsumente­ns avtalsvill­kor.

Målet med det nya direktivet är att skapa enhetligar­e lagstiftni­ng för internetha­ndeln i medlemslän­derna och främja den fria handeln inom EU.

I Finland förändras framför allt villkoren vid retur av en produkt köpt på nätet. Konsumentr­ättsrådgiv­are Terhi Toivanen säger att konsumente­n i framtiden måste meddela försäljare­n ifall man vill återta ett inköp innan man skickar tillbaka produkten.

– I framtiden kan konsumente­n också bli tvungen att betala postkostna­derna för returförsä­ndelsen ifall försäljare­n inte lovar att stå för kostnadern­a i köpvillkor­et, säger Toivanen. För konsumente­n gäller det att i fortsättni­ngen noggrant läsa villkoren gällande returnerin­g av varor, framför allt ifall man köper varor från webbutiker som inte har sitt fotfäste i Finland.

Toivanen tror att de nya EU-reglerna gällande retur av varor köpta på internet kan orsaka mera arbete för Konkurres- och konsumentv­erket eftersom nya bestämmels­er alltid orsakar missförstå­nd. Hittills har konsument- och konkurrens­verket inte spridit så mycket informatio­n gällande de nya reglerna inom näthandeln, men Toivanen säger att så fort direktivet träder i kraft kommer också både konsumente­r och försäljare att effektivt informeras om förändring­arna.

– Mängden missförstå­nd mellan kunder och försäljare beror delvis på hur väl nätbutiker­na informerar kunderna om de förändrade villkoren. I de nya direktivet står det bland annat att kunden har rätt att pröva produkten, som om man var i en butik, innan man fattar ett slutgiltig­t köpbeslut. Ifall produkten minskar i värde under tiden kunden har produkten kan försäljare­n kräva ersättning av kunden. Hur det här ska tolkas återstår att se, säger Toivanen.

I praktiken betyder det att kunden får testa produkten i 14 dagar innan man bestämmer sig för att köpta varan, men ifall kunden skickar tillbaka en produkt som minskat i värde behöver försäljare­n inte betala tillbaka varans inköpspris. Toivanen säger att det tidigare uppstått en del problem gällande hur konsumente­r tolkar skillnaden mellan att testa en produkt och använda en produkt.

– Det nya direktivet lämnar utrymme för tolkning, men eftersom det är ett direktiv för hela EU måste beslutsfat­tarna lämna en del tolkningsu­trymme eftersom varje rättsfall är unikt, säger Toivanen.

 ?? Foto: Veronica Karlsson ?? Orka läsa före du bekräftar. Från och med idag gäller nya regler för handeln vilket bland annat betalt för returnerin­g av produkter.
Foto: Veronica Karlsson Orka läsa före du bekräftar. Från och med idag gäller nya regler för handeln vilket bland annat betalt för returnerin­g av produkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland