Åbo Underrättelser

”Zabadak måste få en ny lokal”

Svenskska ungdomar behöver ett eget ställe i Åbo, säger avdelnings­chefen Kerstin Paananen vid Åbo stad.

- Linda Granback |

– Det är mycket viktigt att de svensksprå­kiga ungdomarna i Åbo har en egen ungdomsgår­d. Åbo är en tvåspråkig stad och många svenska ungdomar pratar också finska, men inte alla. Att det finns ett ställe där ungdomarna kan prata sitt modersmål är av stor vikt.

Det säger Kerstin Paananen, avdelnings­chef inom Åbo stads fritidssek­tor.

att Zabadak måste flytta ut från Katedralsk­olan medan byggnaden renoveras började man fundera på andra lokaler. Under våren diskuterad­es åtminstone ett alternativ, och det såg ut som om Zabadak skulle kunna flytta dit, men det blev inte av.

– Lokalen borde finnas i centrum. Det är mest ungdomar i högstadieå­ldern, från S:t Olofsskola­n, som brukar besöka Zabadak och de behö- ver ett ställe som det är lätt att komma till, säger Paananen.

Kerstin Paananens uppgift nu är att fundera på alternativ så att Zabadak kan öppna igen i höst. I gårdagens ÅU fanns en insändare där styrelsen för SFP i Åbo framför åsikten att svensksprå­kiga ungdomar behöver en vettig lokal som ungdomsgår­d och föreslår bland annat den före detta butiksfast­igheten i korsningen av Klostergat­an och Kaskisgata­n, där en Siwa tidigare fanns.

Paananen gillar platsen, men det finns ett problem.

– Lokalen ägs inte av staden. Åbo stad har en ansträngd ekonomi och kan inte hyra lokaler av andra. Ungdomsgår­den måste finnas i en lokal som är stadens egen. Det är enda möjlighete­n.

 ??  ?? påverkar nätshoppin­gen. Många regler är tolkningsb­ara men försäljare får större rätt att ta
När det blev känt
påverkar nätshoppin­gen. Många regler är tolkningsb­ara men försäljare får större rätt att ta När det blev känt
 ??  ?? ÅU 11.6.
ÅU 11.6.
 ?? ÅU-foto ?? Kerstin Paananen.
ÅU-foto Kerstin Paananen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland