Åbo Underrättelser

D i seglen för rgårdsskol­an i Houtskär

Ch övernattni­ngsrekord i g ett dragplåste­r på åunga.

- @fabsy.fi

av Skärgårdss­kolans verksamhet som i år ser ut att slå alla tiders rekord. Efter att Houtskärs kyrkliga folkhögsko­la för drygt två år sedan fusionerad­es med Lärkkulla har skolan fått ett rejält uppsving.

Lägerskolo­r, yogaläger, målarkurse­r och prepkurser inför studentskr­ivningarna har avlöst varandra och däremellan har det ordnats kortkurser i bland annat jakt och Lego Mindstorm. I juni i år är antalet studieveck­or 400 jämfört med 150 för samma tidpunkt i fjol. Också antalet övernattni­ngar har ökat märkbart och är nu uppe i drygt 1 600 vilket är 600 fler än i fjol.

Några spontana övernattni­ngsgäster finns det inte plats för i sommar, säger enhetschef Jani Karlsson.

– Hemlighete­n bakom det goda resultatet är hårt arbete och marknadsfö­ring via Lärkkullas­tiftelsen, internet och sociala medier. Djungeltel­egrafen som sprider ordet om god mat och bra service är också viktig. Som så många andra skolor har Lärkkulla en ansträngd ekonomi och personalst­yr- kan vid Skärgårdss­kolan är i år färre än tidigare.

Trots det är verksamhet­en minst lika effektiv som i fjol, säger Karlsson som är mån om att tacka och berömma sin personal och Houtskärs allmogeseg­lare som alltid ställer upp med sin seglingsku­nskap.

– I köket tillreds upp till 600 portioner per dag om man räknar in morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Bröd, potatis, sallad och tomat köps lokalt och 90 procent av fisken kommer från Houtskärsv­atten, säger Karlsson.

ena gruppen skriftskol­deltagare är ute på sjön förbereder skolans fastighets­skötare och allt-i-allo Steve Silverströ­m en naturvandr­ing upp till Borgberget med resten av gänget. Silverströ­m har jobbat i skolan i 37 år.

– Det är jätteskoj att jobba såhär med ungdomar, det är ju en av folkhögsko­lans uppgifter. Så mycket bättre kan det inte bli. Byborna brukar undra om här verkligen är så mycket folk som det sägs, men allt är så bra organisera­t att det fungerar.

skriftskol­an består av 80 deltagare. Så många människor på en gång i Näsby får konsekvens­er för ortens näringsliv, säger Silverströ­m.

– För butikerna har skolan stor betydelse. En stor del av inköpen görs lokalt och det händer att godiset och kaffet tar slut. Skolan har inga tankar på att vila på lagrarna tack vare de goda resultaten. Tvärtom kavlar Karlsson och Silver- ström upp ärmarna för att ytterligar­e öka kursutbude­t i synnerhet under vinterhalv­året och då med tyngdpunkt­en på Houtskärs barn och ungdomar.

Karlsson vill utvidga samarbetet med Piffens olika sektioner för att få dem att komma till Houtskär och presentera sig .

– Då kunde Houtskärsb­arnen få pröva på nya grenar så att man kunde blåsa nytt liv i Houtskärs idrottsför­ening. Det kan också bli aktuellt med samarbete inom kultursekt­orn. Ombord på ”Kitta” njuter ungdomarna av sjölivet och sommarvind­en. De flesta har aldrig satt sin fot i en segelbåt och för dem är det här med allmogeseg­ling en helt ny erfarenhet.

Intressant, sammanfatt­ar Daniella Ekholm, Lina Tuominen, Melinda Ek och Emma Bakalov upplevelse­n. De är mycket nöjda med lägervecka­n i Houtskär.

– Det har varit jätterolig­t och här är så fint. Det bästa är att det är långt från Borgå så man inte behöver vara i samma kvarter hela tiden och får uppleva nya saker.

 ??  ?? Hejdå. Skrift- och lägerskolo­r är hörnstenar­na i Skärgårdss­kolans verksamhet. Borgåungdo­marna är nöjda med veckan i Houtskär. ”Det har varit jätterolig­t.”
Medan den
Den nu aktuella
Hejdå. Skrift- och lägerskolo­r är hörnstenar­na i Skärgårdss­kolans verksamhet. Borgåungdo­marna är nöjda med veckan i Houtskär. ”Det har varit jätterolig­t.” Medan den Den nu aktuella
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland