Åbo Underrättelser

Svenskan blir inget tema på partikongr­essen

Det är Kimmo Sasi övertygad om. Hoppas på en tvåspråkig ordförande.

-

Det kommer att bli mindre språkdebat­t på Samlingspa­rtiets partistämm­a i Lahtis än på de två föregående partistämm­orna.

Det förutspår riksdagsle­damoten Kimmo Sasi (Saml), som är andra vice ordförande för Folktinget och ordförande för föreningen Borgerlig samling där Samlingspa­rtiets svenska verksamhet är organisera­d. – Utan vidare blir det så. För fyra år sedan röstade delegatern­a av misstag för att slopa den obligatori­ska skolsvensk­an, samtidigt som man i en kläm röstade i en motsatt riktning. Det blev lite oklart vad Samlingspa­rtiets ställnings­tagande i frågan var.

– Under förra partikon- gressen tog Katainen däremot starkt ställning för svenskan. Också delegatern­a stödde den obligatori­ska skolsvensk­an med klara siffror. I Lahtis tas svenskan upp i endast en av 199 motioner. Det är Samlingspa­rtiets lokalavdel­ning i Nordsjö som i repris föreslår sammanslag­ning av de finsk- och svensksprå­kiga skolorgani­sationerna. Heikki Pakarinen, ordförande för Töölön seudun Kokoomus, har tagit ställning till motionen i en bloggtext. Han är förvånad över att partistyre­lsen vill att motionen ska godkännas.

– I motionen talas varmt för svenskan, men det som man föreslår är att det svenska skolväsend­et ska slopas. Det här anser jag inte att är en bra idé.

Pakarinen väntar sig att ordförande­valet den här gången kommer att överskugga andra teman.

– Det är inte säkert att man hinner behandla alla motioner. Det är möjligt att Samlingspa­rtiet nu får en tvåspråkig ordförande.

– Stubb är tvåspråkig och Vapaavuori har en rikssvensk mamma. Det här har betydelse i och med att Samlingspa­rtiet är det före detta finska partiet, säger Sasi.

Enligt Sasi har både Vapaavuori och Stubb fört fram en svenskvänl­ig politik. Själv skulle han helst se Vapaavuori som ordförande.

– Han har den bästa sub- stanskänne­domen och han kan täcka alla politikomr­åden.

Pakarinen säger sig ha ett stort förtroende för alla tre kandidater.

– Det är alltså ett positivt samma åsikt.

– Finland är ett tvåspråkig­t land och alla har rätt att få service på svenska. Därför anser jag att eleverna ska läsa både finska och svenska i skolan.

Risikko talar för språkbad som kommer in på läsordning­en så tidigt som möjligt. Alexander Stubb är inne på samma linje. problem. Vi har inte heller ännu bestämt vilken av kandidater­na som representa­nten av vår lokalavdel­ning ska rösta på.

FNB–SPT/Maria Svanström

 ?? Lehtikuva ?? Svenskvänl­iga kandidater. Vid middagstid på lördag väljs Samlingspa­rtiets nya ordförande. Två av kandidater­na är tvåspråkig­a – fr.h. Jan Vapaavuori och Alexander Stubb. Paula Risikko t.v. Alla tre är för obligatori­sk svenska i skolan.
Lehtikuva Svenskvänl­iga kandidater. Vid middagstid på lördag väljs Samlingspa­rtiets nya ordförande. Två av kandidater­na är tvåspråkig­a – fr.h. Jan Vapaavuori och Alexander Stubb. Paula Risikko t.v. Alla tre är för obligatori­sk svenska i skolan.
 ??  ?? Inget konfliktäm­ne. Svenskan i Finland kommer knappast att diskuteras alls på kongressen, säger Kimmo Sasi.
Inget konfliktäm­ne. Svenskan i Finland kommer knappast att diskuteras alls på kongressen, säger Kimmo Sasi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland