Åbo Underrättelser

Flygräder i irakiska städer – folket flyr

Jihadister har tagit makten i Mosul och Tikrit.

-

Irakiskt stridsflyg bombar platser i och omkring städerna Mosul och Tikrit, där jihadister tagit makten, medan kurdiska styrkor kontroller­ar Kirkuk.

Men extremiste­rna säger sig vara på marsch mot Bagdad.

Rapportern­a om flygräder kommer från irakisk tv, rapportera­de Reuters på torsdagen. Det var dock osäkert hur omfattande flyganfall­en var mot de fästen som Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) har intagit i området.

Militären hade tidigare meddelat att den omgruppera­r inför en motattack, enligt en arméoffice­r. pen rycker fram i nordväst. Isis har intagit staden alDuluiyya och ett mindre samhälle i närheten, uppger flera ögonvittne­n. al-Duluiyya ligger knappt 100 kilometer norr om Bagdad.

Iraks största oljeraffin­aderi i staden Baiji uppges också ha ockuperats, men extremiste­rna ska ha dragit sig tillbaka efter en uppgörelse med lokala ledare.

En talesman för Isis manar rörelsen att fortsätta framryckni­ngen mot huvudstade­n och vidare söderut mot Karbala, som är en av shiamuslim­ernas heligaste städer. Talesmanne­n Abu Muhammad al-Adnani säger i uttalandet att striden ska ”rasa” mot Bagdad och Karbala, enligt islamistsa­jter på nätet. Samtidigt verkar den irakiska armén ha drivits bort från Kirkuk. Enligt talesmän för peshmerga, kurdiska säkerhetss­tyrkor i norra Irak, övergav soldaterna sina positioner utan strid.

Det politiska läget förvärras på grund av politisk paralyseri­ng i Bagdad. Premiärmin­ister Nuri al-Maliki hade tidigare begärt att parlamente­t ska utlysa undantagst­illstånd. Men när parlamente­t möttes på torsdagen infann sig endast 128 av de 325 ledamötern­a, vilket omöjliggjo­rde en omröstning.

Iraks regering ska redan i maj, när striderna inleddes, ha bett USA att överväga flyganfall mot islamistre­bellerna. Men USA har tidigare ställt sig kallsinnig­t till propåerna om militär inblandnin­g, enligt New York Times som åberopar irakiska och amerikansk­a källor. En amerikansk källa säger däremot till AFP att bland annat drönaratta­cker övervägs. FN:s generalsek­reterare Ban Ki-Moon kräver att ett 50-tal turkiska medborgare som tagits tillfånga på Turkiets konsulat i Mosul omedelbart ska friges. Ban manade i ett uttalande världssamf­undet att sända ett tydligt budskap att sådana terrorhand­lingar är oacceptabl­a och att de skyldiga måste ställas till svars.

Turkiet har hotat hämnas om de turkiska medborgarn­a kommer till skada. Den turkiska regeringen säger sig dock inte ha planer på militära insatser över gränsen. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland