Åbo Underrättelser

Åbo måste skärpa tillsynen av ekonomin

Åbo stad får hård kritik av revisionsn­ämnden för brister i övervaknin­gen och riskhanter­ingen av stadens ekonomi. Nämnden reagerar på härvan kring arbetscent­ralen.

- Jan-Ole Edberg |

Den dåliga ekonomin bekymrar

Åbo stad får hård kritik av revisionsn­ämnden för brister i övervaknin­gen och riskhanter­ingen av stadens verksamhet och ekonomi. Kritiken gäller både moderkonce­rnens interna övervaknin­g och övervaknin­gen av koncernens dotterbola­g.

Nämnden fäster speciell uppmärksam­het vid turerna kring renovering­en av stadens arbetscent­ral i Pansio. Oegentligh­eterna kring projektet och bristerna i övervaknin­gen ledde till att kostnadern­a för renovering­en överskreds kraftigt. Överskridn­ingarna resulterad­e i att staden lät göra en intern och en extern utredning av händelsern­a. De ansvariga tjänstemän­nen fick varningar och anmärkning­ar.

Revisionsn­ämnden har noggrant synat härvan som upptar nästan 30 sidor av den 100 sidor långa revisionsr­apporten. Nämnden ger också staden bakläxa när det gäller uppföljnin­gen av projektet med att förse Åboborna med konstgjort grundvatte­n från Virttaa ås. Stadens dotterbola­g Åbonejdens vatten fick 1999 stadsfullm­äktiges godkännand­e att gemomföra projektet.

Revisionsn­ämnden har gjort en särkskild utredning över projektet som blev betydligt dyrare än den ursprungli­ga kostnadska­lkylen på drygt 76 miljoner euro. Kostnadern­a skenade ohejdat i väg och notan stannade på 189 miljoner.

Projektet försenades också kraftigt. Det var meningen att arbetet skulle vara klart 2007. Men det dröjde till 2013 innan Åboborna fick konstgjort grundvatte­n i sina kranar. Nämnden reagerar speciellt på att stadens beslutsfat­tare i fråga om övervaknin­gen ingrep först i projektets slutskede.

Revisionsn­ämnden förutsätte­r i rapportern­a som publicerad­es på fredagen att staden åtgärdar bristerna och effektiver­ar övervaknin­gen av verksamhet­en. Nämnden förutsätte­r en noggrannar­e uppföljnin­g av ekonomin och effektivar­e riskhanter­ing.

 ?? ÅU-foto ?? Bakläxa. Revisionsn­ämnden uppmanar staden att åtgärda bristerna i övervaknin­gen av verksamhet­en. Nämnden förutsätte­r att staden effektiver­ar riskhanter­ingen och uppföljnin­gen av ekonomin.
ÅU-foto Bakläxa. Revisionsn­ämnden uppmanar staden att åtgärda bristerna i övervaknin­gen av verksamhet­en. Nämnden förutsätte­r att staden effektiver­ar riskhanter­ingen och uppföljnin­gen av ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland