Åbo Underrättelser

Ingenting att skylta med

-

Möjligen är Ylechefern­a värda 150000 euro mera i bonus än i fjol. Men att dela ut 2,6 miljoner euro i bonus genast efter Yleskatten och före ett svårt 2015 år visar brist på omdöme. Yle ska ta in pengar på webben.

Tidningen Seura avslöjade för några dagar sedan att då Yle stabiliser­ade sin ekonomi genom Yleskatt istället för licensfina­nsiering höjdes också chefernas och direktörer­na bonustillä­gg. Seura.fi har räknat ut att det nu fanns 150000 euro mer att dela ut i belöningar än tidigare. Sammanlagt delade bolaget ut drygt 2,6 miljoner euro i bonus.

Lejonparte­n av bonuspenga­rna gick till chefer på olika nivåer.

Om man vill sätta summan i perspektiv kan man säga att 2,6 miljoner euro motsvarar ungefär 18000 finländare­s Yleskatt. Resultatbe­löningen i Yle baserar sig på en bedömning som tar fasta på att bolagets ekonomi måste vara i skick och att strategier­na bör skapa samhälleli­ga värden.

Lite lakoniskt kan man väl uttrycka det som att när Yle gör det som Yle ska göra får cheferna sin bonus. Det är förstås lätt att raljera över resultatlö­ner på den offentliga sektorn.

Ett spår är huruvida lönetilläg­get är en del av lönen eller ren resultatbo­nus.

Det andra spåret handlar om hur man ska sköta belöning i offentliga, skattefina­nsierade, bolag överhuvudt­aget. Utgångsläg­et måste vara att det finns uppdrag på den offentliga sektorn där lönebilden måste vara konkurrens­kraftig med den privata sektorn, för att det offentliga ska få så bra kunnande som möjligt.

Det är givetvis rent vansinne att tänka sig att viktiga samhälleli­ga funktioner ska skötas av arbetsmark­nadens B- och C-lag.

Det ska alltså gå att också bonusavlön­a offentligt, men samtidigt kommer man inte ifrån samma moralreson­emang som på den privata marknaden: Är det rätt att cheferna får storkovan då branschen i övrigt samarbetsf­örhandlar och sanerar? För Yles del blir bonusarna än mer problemati­ska.

Man höjer alltså bonuspotte­n efter att Yle fått tryggad finansieri­ng genom införandet av Yleskatten.

 ?? ÅU-foto ?? Inget att skylta med. Det ska gå att bonusavlön­a också i offentliga bolag. Men där, om någonstans, ska den moraliska aspekten vara mycket tydlig. Det vore något för Yle att tänka på.
ÅU-foto Inget att skylta med. Det ska gå att bonusavlön­a också i offentliga bolag. Men där, om någonstans, ska den moraliska aspekten vara mycket tydlig. Det vore något för Yle att tänka på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland