Åbo Underrättelser

Felaktig informatio­n?

-

Bernt

Nordman skriver att underteckn­ad sprider felaktig informatio­n om havsförval­tningsplan­en.

Informatio­nen blir rätt eller fel i förhålland­e till ur vilken vinkel man ser på planen.

Fisket är en part som utnyttjar resursen fisk i Östersjön. Rovfiskar, havsörnar, sälar, skarvar och andra sjöfåglar är andra fiskutnytt­jande parter.

Med de erfarenhet­er fisket i dag har av miljöförva­ltningen och obekväma frågor är att man föreslår ”ökad forskning” för att vinna tid och för att ”problemen” så småningom löser sig själva.

I resursförv­altningen utgår man från att fiskresurs­erna på ett hållbart sätt ska räcka till alla parter. Miljöskydd­et som Bernt Nordman och Natur och Miljö samt Miljöminis­teriet med Ville Niinistö i spetsen represente­rar just ”skydd” av naturen mot i huvudsak mänsklig aktivitet.

Ett exempel på miljöskydd är att då man märker att gråsälskut­arna är magra, undernärda och dör av svält säger man att fiskresurs­erna är så små att sälarna svälter och slutsatsen blir att man inför kraftiga sanktioner och regleringa­r för det mänskliga fisket.

Så har man redan gjort för Östersjöla­xens del.

Samtidigt blundar man för att en fullvuxen säl äter 600 kg strömming per år. Nästan 40000 gråsälar i Östersjön betyder alltså 24000 ton strömming årligen.

Äter en gråsäl en utrotnings­hotad havslax varannan vecka blir det cirka 25 laxar per år per gråsäl, vilket betyder att gråsälarna totalt äter en miljon havslaxar per år.

Det finska yrkesfiske­ts fiskekvot för Östersjöla­x år 2014 är totalt 39303 laxar, och miljörörel­sen skriker högljutt att denna kvot ytterligar­e måste minskas för att ”skydda” laxen.

God resursförv­altning skulle minska gråsälstam­men i Östersjön precis på samma sätt man gör med älgstammen för att förhindra älgkrockar och skador på odlingar.

Nu skriver Nordman att fisken ska bli en indikator där målet är att avlägsna hoten.

Med Miljöminis­teriet inblandat, kommer vi då framöver att ha en förvaltnin­g som vågar föreslå en utökad och effektiver­ad jakt på gråsäl för att minska på ”hoten”, med målsättnin­gen att skydda Östersjöla­xen?

Vågar ”miljöskydd­et” föreslå att antalet skarvar ska minskas i områden där det fortfarand­e finns yrkesfiske?

De erfarenhet­er fisket i dag har av miljöförva­ltningen och obekväma frågor är att man föreslår ”ökad forskning” för att vinna tid och för att ”problemen” så småningom löser sig själva.

Men då tiden så småningom har löst ”hoten” på fiskstamma­rna äter vi inte längre nyttig och hälsosam inhemsk fisk till midsommar, jul och påsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland