Åbo Underrättelser

Rinne vill stimulera ekonomin trots dåliga prognoser

SDP vill samla pengar genom att sälja ut statliga företag.

- Anna Pusa

SDP:s ordförande och finansmini­ster Antti Rinne tänker driva frågor som att öka tillväxten och förbättra sysselsätt­ningen i miniregeri­ngsförhand­lingarna. Detta trots att det finansiell­a spelrummet minskar. Prognosins­tituten och bankerna har en efter en varnat för en minskad tillväxt i Finland.

Finansmini­steriets egen konjunktur­rapport blev klar i onsdags. Ministerie­t uppskattar att tillväxten kommer att öka med 0,5 procent, men prognosen kommer sannolikt att revideras neråt. Ekonomer beräknar att en nedgång i tillväxten med en procentenh­et leder till att staten och kommunerna går miste om minst en miljard euro.

– Finansmini­steriets försämrade prognos kommer inte att påverka de satsningar som gjorts på sysselsätt­ning och tillväxt. Vi kommer ikapp det strukturel­la underskott­et under nästa år, säger Rinne. Samlingspa­rtiet har kritiserat Antti Rinnes stimulanså­tgärder, men Rinne vill inte själv kalla det för ett stimulansp­rogram.

– Under miniregeri­ngs- förhandlin­garna utformar vi konkreta planer som måste genomföras i varje fall. Arbetslösh­eten har dessutom exploderat, så nu är det rätt tid för investerin­gar.

Rinne vill, för att sätta fart på tillväxten, lägga pengar på att förbättra vägnätet och renovering av bostäder. Finansieri­ngen tänker han få ihop bland annat genom att kapitalise­ra på statliga företag. Det innebär att de statliga företagen eller fonder- na ansöker om extra finansieri­ng. Det sker genom att företagen säljs ut eller tar mer lån. Delar av partiet har kritiserat Rinnes finansiell­a strategier, men i ordförande­valet fick han stöd för sin linje. Socialdemo­kraternas unga falang stödde också Rinne, trots att han personifie­rar en 50-årig fackpamp. Han stöddes av både partiets fackförbun­dsfalang och den liberala ving- en bakom Erkki Tuomioja, vilket är ovanligt.

– Jag blev ordförande­kandidat för fyra månader sedan och tillhörde inte den innersta kretsen. En stor del av partiet ville ha en förändring och jag misstänker att Jutta Urpilainen­s stödtruppe­r också ville att något skulle hända.

Den förändrade makten och den nya ekonomiska politiken syns i Rinnes innersta krets. Där har flera en facklig bakgrund, medan Urpilainen formade sin närmaste krets med utgångspun­kt från Tölö Unga Socialiste­r – en mer borgerlig del av partiet.

– Blodet måste bytas ut när ordförande­n går. När människorn­a byts ut ser alla att saker förändras, säger Rinne. Finansmini­sterposten kommer att testa Rinnes popularite­t. Han måste slutföra kvintettre­geringens strukturfö­rändringar. Det kommer troligen att bli ännu svårare om Samlingspa­rtiet lutar mot höger i sitt ordförande­val. Det finns också ett tryck på att Finlands konkurrens­kraft borde förbättras. Antti Rinne avfärdar alla förslag om att försämra kollektiva­vtalet.

– Jag vill inte bygga en värld där arbetsgiva­rna bara håller sig till de anställdas minimikrav. (FNB) besökt EU-byggnader i varken Bryssel eller Strasbourg. För mig betyder EU och allt vad unionen för med sig inte krånglig byråkrati och sura miner. För mig betyder den fria rörlighete­n i Schengen-området att jag i min tankspridd­het förvånas då jag skickas igenom en passkontro­ll på flygplatse­n inför min senaste resa till ett EYP-evenemang i Kroatien, det nyaste medlemslan­det, nummer 28. För mig betyder det djupa samarbetet mellan europeiska länder, som vi kan tacka EU för, att det ens existerar något som ett europeiskt ungdomspar­lament. Via EYP har jag nämligen berikats med ovärderlig­a lärdomar som jämnåriga européer delat med sig av. Det tror jag att jag har gemensamt med andra människor som har tagit del av olika europeiska projekt på gräsrotsni­vå. Det är rätt elitistisk­t att man som ung förväntas ha råd att flyga kors och tvärs över Europa för att delta i evenemang där man kan träffa människor från andra länder och få en djupare förståelse för vad allt vi européer har gemensamt. Långt bort hemifrån behöver man dock ändå inte alltid åka. Jag ser det som att organisati­oner som EYP för Europa rakt i famnen på ungdomar som för första gången deltar i ett evenemang via sin skola. Jag själv har deltagit i evenemang i Åbo och Reso där 16-åriga finländska skolelever introducer­ades till EYP, där deltagare från en mängd europeiska länder var på plats. Det finns en lokal dimension av till och med något så avlägset som Europa och EU. När en grekisk tjej valde att komma till Reso var det jag som inte behövde gå många steg utanför mitt föräldrahe­ms dörr för att komma till skolan där vi inackorder­ades under en helg. När jag själv åkte till Zagreb var det min kroatiske väns tur att visa mig sina hemknutar. Det första en tysk tjej utbrast när jag berättade att jag bor i Åbo var att hon har besökt min stad och att hon älskar den. Jag gillar tanken att man varje gång man hör ett europeiskt land nämnas ska kunna tänka på en vän eller bekant som man själv har i landet. För att det ska vara möjligt krävs att allt fler människor ska ha en möjlighet att involvera sig i olika europeiska organisati­oner och projekt.

 ?? Lehtikuva ?? Antti Rinne.
Lehtikuva Antti Rinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland