Åbo Underrättelser

Upp till kamp för Zabadak

På tisdag arrangerar upprörda Åbobor ett jippo för att uppmärksam­ma den hemlösa ungdomsgår­den.

- Veronica Karlsson | veronica.karlsson@fabsy.fi

När Zabadak flyttade till Katedralsk­olan för cirka fyra år sedan minskade antalet besökare, men Karlsson menar att det inte beror på att ungdomsgår­den inte behövs. Det är snarare frå- Ungdomsgår­den Zabadak har packats in i flyttlådor och det är oklart var svensksprå­kiga skolungdom­ar i Åbo ska vistas i höst då skolorna börjar igen.

Matilda Karlsson, som är medlem i ungdomsnäm­nden i Åbo, är upprörd. Hon ska, tillsamman­s med andra upprörda Åbobor, arrangera ett jippo utanför Katedralsk­olan tisdagen den 17 juni klockan 17 för att väcka uppmärksam­het kring ärendet.

– Det finns bara en svensksprå­kig ungdomsgår­d i Åbo och den måste bevaras eftersom ungdomar behöver en plats att vistas på. Ungdomsgår­den Zabadak fungerade som ett andra vardagsrum för ungdomarna i Åbo, säger Karlsson. gan om ungdomsgår­dens läge. Katedralsk­olan är för långt borta och högstadiee­lever vill inte gå till gymnasiets byggnad.

– Först och främst vill vi att verksamhet­en bevaras, men det skulle också vara bra ifall ungdomsgår­den flyttade till en mera neutral lokal närmare centrum.

Ungdomshus­et Vimma är inte heller ett bra alternativ enligt Karlsson eftersom det är viktigt att den svenska ungdomsgår­dens utrymme är enspråkigt svenskt.

– Ifall den svenska ungdomsgår­den sammanslås med den finska kommer den finska verksamhet­en snabbt att ta över. Den nya lokalen måste ägas av Åbo stad och det inte lätt att hitta en passande lokal.

– Ungdomar är en resurs och inte en kostnad. Åbo stad skjuter sig själv i foten genom att inte ge ungdomarna en ordentlig lokal.

Karlsson tycker att Åbo stad inte ska förbise sina svensksprå­kiga ungdomar och hoppas att staden inom kort hittar ett hem till hemlös Zabadak.

 ?? Foto
ÅU- ?? Söker nytt hem. Ungdomsgår­den Zabadak är hemlös, men jakten på en ny svensksprå­kig ungdomslok­al är igång.
Foto ÅU- Söker nytt hem. Ungdomsgår­den Zabadak är hemlös, men jakten på en ny svensksprå­kig ungdomslok­al är igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland