Åbo Underrättelser

Centern marscherar i Åbo på söndag

-

På söndag klockan 11.30– 12.30 marscherar Centern, som håller sin partikongr­ess i Åbo, genom staden.

Rutten går från torget längs Auragatan till ån, och därifrån längs Västra Strandgata­n med riktning mot hamnen, till Ursinsgata­n.

Tåget fortsätter upp för Ursinsgata­n till korsningen med Eriksgatan.

Polisen leder trafiken medan marschen pågår.

och som gemensamt har satsat på en outlet.

– Det här ger chansen för kunderna att bekanta sig med fem företag på en gång, säger Margareta Lindroos som har klädaffäre­n boutique Isabell.

Tarja Lindgren från klädaffäre­n Daisy tillägger att man har varor som blir liggande i lagret, där utrymmet förstås är begränsat.

– Men det är inte bara frågan om nytta med outletförs­äljningen, det är roligt också att samarbeta, jätterolig­t för oss som står ensamma i våra affärer, säger hon. Stina Eggert från Kimitonejd­ens Lås nämner stora inköpsenhe­ter som en orsak till att lagren fylls på – det är inte tillåtet att beställa bara så många exemplar som man tror att går åt.

Tinne Sjöström har haft en liten outlet i sin tyg- och inrednings­affär Tinnes Hantverk men säger att det här är mycket roligare, och dessutom är det alltid fint att testa nya idéer.

– Sommaren visar om vi har gjort rätt eller fel, säger hon. Anne Berglund från blomaffäre­n Tiarella tycker också hon att det är roligt att prova på en ny samarbetsf­orm.

– Det finns alltid enstaka exemplar som blir liggande i lagret där de tar både energi och plats, säger hon. Till slutet av juli ska outletförs­äljningen vara öppen. Vid öppningen i torsdags hällde regnet ner men kunder strömmade ändå till. Allra först klev Tove och Kenneth Andersson in.

– Absolut en bra idé, det här kan behövas i byn, sade Tove Andersson. Att få en bra sommarsäso­ng är något av ett måste för alla småföretag­are på Kimitoön.

– Vintrarna är lugna. Den gångna vintern var den lugnaste för oss som har haft vår lås-, gåvo- och städtillbe­hörsaffär i över 20 år, säger Stina Eggert.

Samarbete är ett sätt att hjäl- pa upp lönsamhete­n.

– Vi ser inte varandra som konkurrent­er utan skickar kunder till någon annan om vi inte själva kan erbjuda det som kunderna önskar, säger Lindgren.

– Kunderna tycker ibland att det är nästan konstigt då vi alltid i sådana situatione­r talar om var den önskade produkten kanske kan hittas och hänvisar vidare till andra företag på orten, säger Stina Eggert.

– Personlig service är vår trumf gentemot näthandeln, påpekar Tinne Sjöström. Lindgren tillägger att många sommargäst­er uttrycklig­en vill göra sina inköp på ön – de inser att servicen på ön blir sämre om alla gör sina inköp i stan.

– Ju mera som det handlas i öns egna företag desto mera varor och service kan vi erbjuda, säger Stina Eggert. Outlet-försäljnin­gen finns i ett stort garage bakom boutique Isabell vid Arkadiaväg­en, är öppen måndagar, torsdagar och fredagar kl. 11–17 samt lördagar kl. 10–14. Minna Sund-Grönholm sköter försäljnin­gen.

Hyllorna fylls på vartefter och det finns varor som intressera­r också karlar, hälsar de fem företagard­amerna.

 ??  ?? Första kunderna. Tove och Kenneth Andersson bor halva året på Kimitoön och tycker att en outlet absolut är på sin plats.
Första kunderna. Tove och Kenneth Andersson bor halva året på Kimitoön och tycker att en outlet absolut är på sin plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland