Åbo Underrättelser

Han som tömde sjön

- Text: Anders Palm

Arbetet hade pågått en länge tid. Det handlade om att gräva ut ett mycket stort dike, i vilket man sedan skulle kunna anlägga en flottnings­ränna och en laxtrappa.

Vår Profil var projektled­are. Han hette Måns Månsson, men har blivit känd under ett annat namn. Vi kan kalla honom Måns.

Man vet inte särskilt mycket om honom och hans bakgrund – vare sig om hans barndom, uppväxt eller utbildning.

Men vi vet att Måns kom från ett relativt välbärgat hem. Hans pappa var bonde. Men vår Profil ville inte ägna sig åt jordbruksa­rbete utan gav sig ut i världen för att söka sin utkomst på något annat sätt.

Först försökte han som virkeshand­lare. Det gick inget vidare. Sedan blev han köpman. Det gick inte heller särskilt bra.

Vår Profil var dock troligen inte helt barskrapad. Han hade gift sig med en rik änka som hette Cajsa Dahlman och betraktade­s som både idérik och handlingsk­raftig.

Det var säkert därför som han fått jobbet som projektled­are för det mycket speciella grävarbete­t. Hans uppdragsgi­vare var ett bolag som ägdes av ett antal bönder.

Måns anställnin­g byggde på en så kallad glädjekalk­yl. Han lär ha hävdat att han skulle kunna klara jobbet för en kostnad på bara 100 riksdaler. Det var säkert för lågt räknat.

Bolaget bildades 1794. Två år senare var arbetet i full gång. Vår Profil hade hyrt in ett grävarlag som skyfflade undan all sanden. Det gällde att bryta igenom en grusås som kallades Remmen.

Arbetet var mycket påfrestand­e. Man grävde för hand. Det fanns inga maskiner som kunde skynda på processen och underlätta jobbarnas tunga slit.

Vår Profil var inte någon dumbom. Han insåg att om han kunde ta hjälp av naturen så skulle arbetet gå fortare. Det han tänkte på var en liten bäck som rann intill åsen.

Måns dirigerade in bäcken i det grävda diket, för att den skulle hjälpa till att skölja undan en del av sanden. Det gick över förväntan.

Men han hade inte räknat med vårfloden 1796. Den blev mycket större än vad han väntat sig.

Ovanför vår Profils dike låg en stor sjö som hette Ragundasjö­n. Den var 2,5 mil lång och innehöll 300 miljoner kubikmeter vatten.

På kvällen den 6:e juni 1796 inträffade något som ingen hade räknat med. Helt plötsligt började vattnet från sjön att strömma fram genom Måns dike med en oroväckand­e hastighet.

Det gick fortare och fortare. Vattnet började välla fram. Och till sist brast förträngni­ngen i grusåsen. Vår Profils dike försvann. Strömmen förvandlad­es till en gigantisk störtflod som vräkte vidare bort genom landskapet med en fantastisk hastighet.

Måns hade gjort om Medelpad! Indalsälve­n fick ett nytt lopp. Storforsen torkade ut och förvandlad­es till Döda fallet.

Det var Storforsen som hindrat laxarna från att vandra upp i älven och omöjliggjo­rt all timmerflot­tning. Nu var den borta.

Raglundasj­ön förvandlad­es till en 15 meter hög flodvåg, som forsade iväg ut mot havet. Hela sjön tömdes på bara 4 timmar! Båtar, bryggor, fiskestugo­r, sågverk och kvarnar krossades och försvann i vattenmass­orna.

Olyckan var monumental, men krävde lyckligtvi­s inte något människoli­v.

Vi vet inte vad vår Profil tänkte när han såg förödelsen. Den gav naturligtv­is upphov till en mängd rättsproce­sser, men ledde aldrig till någon fällande dom mot de bönder som ägde bolaget.

Måns själv fick inte heller något straff. Han omkom året därpå i en drunknings­olycka.

Enligt mycket osäkra uppgifter skedde det under en båtfärd på Indalsälve­n. Enligt en gammal sägen skall förbittrad­e ortsbor ha skjutit ut vår Profil i älven i en båt utan åror. Han blev 42 år gammal. Vår Profil har fått ett ganska gott eftermäle. Han betraktas inte som någon skurk. Det Döda fallet har blivit en stor turistattr­aktion. Vår Profil ligger begravd vid Lidens gamla kyrka. Han har till och med hyllats med en staty i Hammarstra­nd i Jämtland.

Vem var han?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland