Åbo Underrättelser

Upptäck den gömda skär

Under en guidad paddlingst­ur kan du få se de delarna av skärgården du annars aldrig hade fått uppleva.

-

Min paddel bryter vattenytan med ett ihåligt kluckande, lite som när en flaska drar efter andan då man häller ur den för snabbt. Vi är halvvägs inne på turen och min paddlingst­eknik sitter inte alls. Jag försöker lyssna på vår guide Peter Rikbergs paddel. Bara ett mjukt, minimalt plask hörs när hans blad smidigt skär genom vatten ytan och för kajaken framåt.

Något avundsjuk försöker jag imitera hans rörelser och minnas vad han sade i teknikgeno­mgången. Rak i ryggen, låt höften göra jobbet, slappna av i armarna. Det hjälper inte, det ihåliga kluckandet kvarstår. Jag och min fotograf Mats har hamnat mitt i ett kompisgäng på torsdagsut­flykt. Johan Selenius, Laura Lyytikäine­n, Patrik Hettula, Robert Lindberg, Erica Karlsson och Johnny Nykvist har precis som jag och Mats bestämt sig för att upptäcka skärgården med muskelkraf­t. I turen ingår en guide, förevisand­e av utrustning, en snabb teknikgeno­mgång och en dryga tvåtimmars paddling i skärgården.

– Vi samlas där borta, på läsidan om den där lilla holmen, ropar Peter och får assistans av hjälpguide­n Daniela Söderback att valla oss oorganiser­ade söndagspad­dlare framåt. Vi får veta att vi ska bege oss in i en kanal som finns gömd mellan ett par holmar. Båttrafik är förbjuden i kanalen och det enda sättet att ta sig dit är med kajak eller kanot. Det är just det här som jag sökte när chefen frågade om jag kunde tänka mig att testa på paddling – möjlighete­n att få se sidor av skärgården jag inte sett tidigare.

Innan vi beger oss in i kanalen visar Peter olika tekniker för att förhindra att kajaken kantrar.

– Paddeln är ert viktigaste verktyg. Ni använder det för att ta er framåt och för att svänga, men ni har också hjälp av paddeln om ni är på väg att tappa balansen. Den kan bära hela er vikt – åtminstone en kort stund, säger han och slänger sig åt sidan så att kajaken till synes kantrar men räddar sig i sista sekunden med att göra vad han precis beskrivit. Vi beger oss in i kanalen, som snarare är en labyrint av kanaler än en enda rak gång och kantas av gröna klungor med vass. En rostig gammal skylt som förbjuder båttrafik hänger snett i en björk på stranden. När kanalen leder oss in mellan vad jag antar är två större holmar så ökar skratten i gruppen vi färdas med då kajakerna börjar törna mot varandra.

– Sikta på öppningen där, dirigerar Peter och pekar på en öppning mellan träden, som skyms av flera lager vass.

Jag tar täten, men stöter snart på en mur av vass. Jag och Patrik, som har paddlat ifatt mig, bestämmer oss för att ta den längre vägen runt. Precis när vi kommer runt vassmuren möter vi Robert som har hittat en liten öppning genom den. Sekunden senare brakar guiden Peter genom vass och allt med sin kajak och fastnar nästan mellan stråna, något som får killarna att skratta gott. Klonk. Vi har tagit oss en bit längre in i kanalen, smidigt navigerat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland