Åbo Underrättelser

Flickornas egen kultur

Käpphästar­na är flickornas egen kultur. Betydelsen är otroligt mycket större än vad man kanske föreställe­r sig vid första anblicken av en tjej på käpphäst.

- Petra Lind–BBL/SPT Petra Lind–BBL/SPT

levande varelse tack vare dig och din rörelse. Niemelä tycker att det är häftigt att käpphästar­na blivit ett så stort fenomen bland små och lite äldre flickor. Även yngre pojkar i åldern 3 till 5 är förtjusta i käpphästar.

Käpphästho­bbyn har många positiva beröringsp­unkter.

– Det är handarbete då man gör egna käpphästar och det är motion då man rider dem. Men man behöver ändå inte vara sportig, alla kan vara med, Niemelä lyfter också fram att käpphästar­na som en hobby där flickorna bland annat blir duktiga på att organisera saker och ting.

– Det är fantastisk­t att se hur inspirerad­e flickorna är och hur de tar nya redskap i bruk. Det finns massor av webbplatse­r med käpphästst­all, det finns videoblog- gar, det finns käpphästvi­deon på Youtube. Det kanske allra viktigaste enligt Niemelä är ändå att käpphästar­na i bästa fall förlänger flickornas lekålder.

Redan många tioåringar känner tryck på sitt utseende och käpphästar­na gör det legitimt att fortsätta leka. Det är väldigt intressant. Intressant är också det faktum att det inte är viktigt hur käpphästar­na ser ut. Det ordnas till exempel match show-tävlingar där hästarna ställs mot varandra.

– Käpphästen­s utseende avgör inte utan här vägs in faktorer som hur hästen beter sig och hur ägaren behandlar. Det är inte så tävlingsin­riktat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland