Åbo Underrättelser

Juha Sipilä leder enigt parti

Centern håller partistämm­a i Åbo i helgen. Partiet vill utmana Samlingspa­rtiet.

-

Det var en nöjd Juha Sipilä som invigde Centerns partistämm­a i Åbo på fredagen. Sipilä, som lett partiet i två år, ansåg att sammanhåll­ningen inom partiet är god och att stödet för partiet till och med är överraskan­de bra.

Sipilä sade till FNB att den tuffaste utmaningen under hans två år var i augusti–september 2012, då kandidatno­mineringen till kommunalva­let höll på att ta slut.

– Det såg ut som att vi blir långt från vårt mål. Men så började vårt folk vakna till liv och efter det har det varit betydligt lättare, bedömde Sipilä. Centern har under Sipiläs ledning i ett års tid varit största parti i opinionsmä­tningarna, men i de två senaste mätningarn­a och i valet till EUparlamen­tet låg partiet åter efter Samlingspa­rtiet. Det skrämmer inte Sipilä.

– Jag tycker läget är riktigt läckert och bra. I praktiken ligger vi jämsides och jag är verkligt nöjd med resultatet i EU-valet. Det var utmanande för oss för vi har svårt att engagera folk i våra starka regioner. Vi nådde ändå den första valsegern på tio år.

Partisekre­teraren Timo Laaninen uttydde resultatet i EU-valet så att det handlade om den första obestridli­ga segern sedan EU-valet 2004. Han berömde också Sipiläs stil att leda partiet.

– Under Juha Sipilä har Centern ett starkt förtroende bland väljarna. Det förtroende­t har vi fått med hjälp av en saklig och konstrukti­v opposition­spolitik. Vi låter bli att gräla och härja, vi behandlar andra partier och politiker sakligt, vi sysslar inte med personangr­epp men presentera­r alltid vårt eget, bättre alternativ, sade Laaninen.

Enligt Laaninen är Samlingspa­rtiet och Centern de huvudsakli­ga alternativ­en i valet. Det får inte göras oklart genom att tala om en överenskom­melse om en borgerlig regering. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Nöjd partiordfö­rande. Juha Sipilä deltar i Centerns partistämm­a i Åbo. Han säger att partiets stöd är överraskan­de bra och att sammanhåll­ningen inom partiet är god.
Lehtikuva Nöjd partiordfö­rande. Juha Sipilä deltar i Centerns partistämm­a i Åbo. Han säger att partiets stöd är överraskan­de bra och att sammanhåll­ningen inom partiet är god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland