Åbo Underrättelser

Itella prickas för trög utdelning

-

Undervisni­ngsministe­r Krista Kiuru (SDP) kräver att Itella handlar för att trygga postutdeln­ingen. Enligt henne är det inte godtagbart att en stor grupp hushåll har blivit utan sina dagliga postförsän­delser på grund av att posten omorganise­rat sina utdelnings­rutter.

– Itella måste fundera om sin strategi så att företaget klarar av att sköta sitt centrala uppdrag, säger Kiuru.

Kommunikat­ionsverket konstatera­de att Itella har brutit mot postlagen då bolaget inte klarat av att dela ut posten till alla hushåll varje dag. Största delen av störningar har skett i huvudstads­regionen och Åbo med omnejd.

Som mest blev över två procent av hushållen utan den post som hör till samhällsom­fattande tjänster. Posten har i de flesta fall delats ut först följande dag.

Verket kräver en utredning av Itella om hur företaget tänker sköta utdelninge­n. Utredninge­n ska vara klar till slutet av augusti. Itella förnyade sina rutter i april efter stora samarbetsf­örhandling­ar och en minskning av personalen. Enligt bolaget kommer regionala problem i utdelninge­n att lösas senast efter sommarlovs­säsongen.

Itella minskade utdelnings­personalen med 400 personer, eftersom allt färre försändels­er delas ut. För att få problemrut­terna att fungera har företaget ökat personalen på dem, fin- justerat rutterna och gjort visstidsan­ställninga­r. För att få personalen att orka med jobbet har diskussion­er och hälsovård erbjudits.

Enligt postlagen ska brev som väger under två kilo delas ut minst en gång per dag, fem dagar i veckan. (FNB)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland