Åbo Underrättelser

Katainen betonade optimism

Avgående statsminis­tern rördes till tårar under sitt avskedstal vid Samlingspa­rtiets partistämm­a i Lahtis.

-

Måttfullhe­t, entusiasm, passion och ansvarstag­ande. Det har utgjort grunden för Jyrki Katainens ledarskap enligt hans egna ord.

Katainen höll på fredagen sitt avgångstal på Samlingspa­rtiets partistämm­a som pågår fram till söndag på Sibeliushu­set i Lahtis. Katainen har varit partiordfö­rande sedan 2004.

– Tio år är en lång tid – hälften av mitt vuxna liv. Jag har gett allt jag kan som partiordfö­rande, statsminis­ter och finansmini­ster och det känns väldigt bra. Jag har fått förverklig­a mina drömmar och delta i att påverka den europeiska politiken.

– Det är en bra tidpunkt att lämna politiken när någon ännu frågar varför.

Enligt Katainen måste alla partiledar­e ta ställning till hur de vill gå framåt på sitt eget sätt.

– Världen ändras och Samlingspa­rtiet är ett parti som förnyar och ser framåt. Att jag skulle lämna efter mig ett testamente skulle inte gynna någon.

Han ville ändå dela med sig några av sina tankar kring politik.

– Politikens mest grundlägga­nde uppgift är att bygga tillit, uppmuntra människor att använda sina egna resurser och öka känslan av trygghet. Han betonade också hur viktigt det är att ha mod att vara optimistis­k och försvara sina värderinga­r.

– Att förnya strukturer kräver mod. Jag försvarar politik där man söker det som är gemensamt. Och jag tar avstånd från politik som bygger på cynism, pessimism och fiendebild­er.

I sitt avskedstal öste Katainen beröm över partisekre­teraren Taru Tujunen och sin hustru Mervi Katainen. När han tackade sin hustru Mervi rördes han till tårar.

– Vi har fått leva ett intressant liv.

Katainen tackade också folket på partifälte­t som stött honom också under svåra tider.

Applåderna rungade inte enbart i slutet utan också flera gånger under talet. Ordförande­valet i dag lördag överskugga­r i år andra teman på Samlingspa­rtiets partistämm­a.

Kampanjgru­pperna för ordförande­kandidater­na Jan Vapaavuori, Alexander Stubb och Paula Risikko gjorde ännu på fredagen sitt bästa för att övertyga delegatern­a om varför just deras kandidat är bäst.

På fredagen hann partistämm­an också behandla en hel del motioner som gäller allt från skatter och alkoholpol­itik till studentkår­savgifter

Motionsdeb­atten intressera­de ändå inte alla. Bland annat riksdagsle­damoten Ilkka Kanerva, som deltagit på Samlingspa­rtiets partistämm­or sedan slutet av 1960-talet, tillbringa­de hellre tid med sina vänner utanför salen.

– Motionerna är en fin möjlighet för fältet att påverka, men de borde få en starkare ställning.

– Jag anser att man borde förnya motionssys­temet. Motionerna borde behandlas på ett sådant sätt att de ännu efter partistämm­an represente­rar något mer än partistämm­ans vilja under en viss tidpunkt, säger Kanerva.

Motionsbeh­andlingen fortsätter i dag lördag, då det också avgörs vem som blir Katainens efterträda­re. (FNB) Sofi Weckman el Berner,

 ?? Lehtikuva ?? Sista dagen som statsminis­ter. Samlingspa­rtiets ordförande Jyrki Katainen höll sitt avskedstal på partistämm­an i Lahtis i går. I dag väljs hans efterträda­re.
Lehtikuva Sista dagen som statsminis­ter. Samlingspa­rtiets ordförande Jyrki Katainen höll sitt avskedstal på partistämm­an i Lahtis i går. I dag väljs hans efterträda­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland