Åbo Underrättelser

Svenska verksamhet­en bör bli etablerad

-

Den svensksprå­kiga verksamhet­en borde bli en etablerad del av Samlingspa­rtiet – inte vara utlokalise­rad till en fristående förening så som situatione­n är i dag. Det anser

och Michasom är aktiva i Borgerlig.Samling (BiF), där Samlingspa­rtiets svensksprå­kiga verksamhet är organisera­d.

– Samlingspa­rtiet hade fram till år 2010 en svensk delegation som var en del av partiet, medan BiF är en fristående organisati­on. Jag anser inte att den organisato­riska ändringen varit bra, säger Berner.

Han anser att det svensksprå­kiga förbundet borde ha samma status som Samlingspa­rtiets tre medlemsför­bund: kvinnoförb­undet, ungdomsför­bundet och studerande­förbundet.

– I praktiken vill man att kvinnor och unga ska vara represente­rade i partistyre­lsen, partifullm­äktige, kretsstyre­lserna och de andra organen inom partiet. Också den regionala spridninge­n uppfattas som viktig. Samma borde gälla den svensksprå­kiga minoritete­n, säger Berner.

Weckman vill inte ta ställning till detaljer när det gäller vilken status den svenska verksamhet­en ska ha inom partiet. Enligt henne är det viktigast att tvåspråkig­heten i praktiken syns i partiets verksamhet. Att det svensksprå­kiga förbundet skulle bli ett medlemsför­bund är inte troligt, anser partisekre­teraren Taru Tujunen.

– Det skulle kräva en rätt så stor ändring i partiets stadgar som partistämm­an beslutar om. Jag tvivlar att ett sådant förslag skulle gå genom, säger Tujunen.

Hon påpekar att den tidigare svenska delegation­en var ett nätverk inom partiet.

– Den svenska delegation­en hade till exempel inte en delegat på partistämm­an så som våra medlemsför­bund har. Den svenska verksamhet­en har alltid varit organisera­d på ett annat sätt än medlemsför­bunden.

Weckman, som är riksdagsas­sistent för Leena Harkimo (Saml) och Outi Mäkelä (Saml) är sekreterar­e och Berner styrelseme­dlem i BiF.

Både Weckman och Berner tackar avgående ordförande Jyrki Katainen för det arbete han gjort för tvåspråkig­heten.

– Det har skett en attitydänd­ring inom partiet. Man har vaknat upp och insett att Samlingspa­rtiet behövs för att främja svenskan. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland