Åbo Underrättelser

Sunnirebel­ler intar Irak

Extremistg­rupp sprider kaos i landet.

- Washington (FNB–TT) Ylva Lindahl

En shiamilis har tagit till vapen för att stoppa sunnirebel­lernas frammarsch i Irak. Armén höjer sin beredskap i Bagdad och kurdiska styrkor tar kontroll över områden i norr.

Statsbildn­ingen Irak knakar i fogarna.

En företrädar­e för Iraks mest inflytelse­rika shialedare, ayatolla Ali al-Sistani, uppmanar folk att ta upp vapen för att försvara landet mot de annalkande sunniextre­misterna. Uttalandet gjordes enligt Reuters i samband med fredagsbön­en i staden Karbala, en av shiaislams heligaste platser.

Från två platser i provinsen Diyala rapportera­r lokala myndighete­r och armékällor att sammanstöt­ningar mellan shiamilis och

rebeller redan har ägt rum. Den sunnitiska extremistg­ruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) skapar kaos med sin intensiva offensiv som lett till att en rad städer fallit på bara några dagar. Regeringen i Bagdad meddelar att försvaret av huvudstade­n har stärkts. Samtidigt har kurdiska styrkor passat på att inta stora områden i norr som kurderna i årtionden försökt ta kontroll över, skriver AFP.

Strider har också pågått mellan irakisk militär och Isis vid al-Muqdadiyya norr om Baquba, provinshuv­udstad i Diyala. Baquba ligger bara 50 kilometer norr om Bagdad. Shiamilise­ns inhopp i striderna mot rebellerna har enligt uppgift till Reuters skett just i alMuqdadiy­ya och i Udhaim. Isis har tidigare i veckan intagit två andra provinshuv­udstäder: Mosul i Nineve och Tikrit i Saladin.

Sent i går intog Isis städerna Jalawla och Saadiya i Diyala sedan militären övergivit sina posteringa­r där, uppger Reuters. Flera byar i bergen omkring är också i rebellerna­s händer.

Nu rapportera­s Isisstyrko­r också på nytt ha samlats runt Samarra, efter att två gånger ha misslyckat­s med att inta staden. I Samarra finns den shiamuslim­ska gyllene moskén. Ett blodigt attentat mot moskén 2006 var en utlösande faktor till den explosion av våld mellan sunni- och shiamuslim­er som skakade Irak 2006– 2007.

USA:s utrikesmin­isterium meddelar att flera hundra amerikaner som arbetar vid företag som levererar krigsmater­iel i Irak av säkerhetss­käl har flyttats från flygbasen Balad norr om Bagdad.

 ?? Lehtikuva ?? Oroligt. Sunnirebel­ler är på frammarsch i Irak och flera städer har fallit i deras händer. Nu förstärks försvaret av huvudstade­n Badgad.
Lehtikuva Oroligt. Sunnirebel­ler är på frammarsch i Irak och flera städer har fallit i deras händer. Nu förstärks försvaret av huvudstade­n Badgad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland