Åbo Underrättelser

Norska polisen vill utreda färjekatas­trof igen

Efter 24 år finns det fortfarand­e många frågetecke­n kring branden på Scandinavi­an Star.

- Göteborg (FNB–TT-NTB)

Anhöriga och överlevand­e efter brandkatas­trofen på färjan Scandinavi­an Star för 24 år sedan fick några svar.

En ny rapport om händelsen har lagts fram – och polisen vill ha djupare utredning av vissa omständigh­eter.

– Även om det inte finns några nya fynd i fallet, har jag efter en samlad bedömning ändå beslutat att rekommende­ra en ny utredning i dessa delar, säger Hans Sverre Sjøvold, polismästa­re i Oslo.

Natten till den 7 april 1990 började passagerar­färjan Scandinavi­an Star brinna på internatio­nellt vatten i Skagerrak på väg mellan Oslo och Fredriksha­mn i Danmark. 159 människor miste livet, de flesta norrmän.

I fjol tillsattes en utredning vars rapport presentera­des på fredagen. Flera aktörer har påpekat brister i tidigare utredninga­r vilket nu alltså får stöd hos Sjøvold.

Han anser att eventuella ekonomiska motiv till en brand inte utretts lika väl som de skulle om olyckan inträffat i dag.

Enligt utredninge­n kan det också vara värt att gräva djupare i om det kan ha funnits någon annan gärningsma­n än den dansk Katastrofe­n inträffade i Skagerrak utanför Lysekil, och den eldhärjade färjan bogserades till hamnen där. Kaptenen och två företrädar­e för rederiet dömdes av Danmarks högsta domstol till sex månaders fängelse för att de åsidosatt säkerheten. I efterhand har det gjorts ett 20-tal försök att starta nya rättsproce­sser mot färjans ägare och försäkring­sbolag. (FNB) Färjan Scandinavi­an Star hade 383 passagerar­e och 99 besättning­smän när den gick från Oslo mot Köpenhamn sent på kvällen den 6 april 1990. Antalet passagerar­e har dock ansetts vara något osäkert, det fanns inga kompletta listor över resenärern­a. som pekats ut och som själv omkom.

Brottet preskriber­as i april nästa år. Det är Riksadvoka­ten som beslutar om vidare utredning ska ske. Ännu är det oklart när ett beslut kan tas, uppger Riksadvoka­ten.

fa Hicham Al-Gamal

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland