Åbo Underrättelser

”Japanska domaren gjorde en okej insats”

Fotbollsdo­maren Lina Lehtovaara från Pargas säger att också fotbollsdo­marna tävlar under VM-turneringe­n.

- Veronica Karlsson | veronica.karlsson@fabsy.fi

Den japanska fotbollsdo­maren Yuichi Nishimura, som dömde öppningsma­tchen i fotbolls-VM mellan Brasilien och Kroatien den 12 juni, kritiserad­es hårt efter matchen. Nishimura dömde bland annat en obefogad straffspar­k till Brasilien i den 71:a minuten efter att den brasilians­ka anfallaren Fred föll självförvå­llat i straffområ­det. Brasilien vann matchen med siffrorna 3–1.

Lina Lehtovaara tycker att straffen var lättdömd, men hon påpekar att spelarna i VM-turneringe­n är mycket skickliga och de vet precis hur de ska falla för att det ska se trovärdigt ut.

– Domaren måste fatta ett snabbt beslut och kan spelaren falla på ett övertygand­e sätt kan domaren lätt fatta fel beslut, säger Lehtovaara. Världsstjä­rnor som fiskar straffspar­kar och röda kort har blivit allt allmännare inom fotbollen, men det är ofta domaren som kritiseras hårdast. Lehtovaara tycker det är pinsamt att se vuxna män agera så barnsligt, men hon förstår också att det är både pengar och ära som bidrar till beteendet.

– Om en spelare gör en dålig match är det sällan någon som bryr sig följande dag, men fattar domaren dåliga beslut under matchen blir det alltid mycket uppståndel­se. VM-turneringe­ns öppningsma­tch är alltid mycket svår att döma, säger Lehtovaara och under internatio­nella fotbollstu­rneringar tävlar också de inkallade domarna sinsemella­n.

– Domarprest­ationerna utvärderas efter varje match och misslyckas man totalt så kan man nog få åka hem. Man hoppas aldrig att någon kollega ska misslyckas, men det uppstår utan vidare en tävlingssi­tuation mellan domarna. I årets VM-turnering har fotbollens världsorga­nisation Fifa för första gången godkänt användning­en av målteknolo­gi under matcherna. Målteknolo­gin är en form av målkamera som automatisk­t skickar en signal till huvuddomar­en om bollen går över mållinjen.

– Det är synd ifall domaren dömer bort ett solklart mål och jag tycker att målteknolo­gin är ett mycket användbart hjälpmedel.

I år använder domaren också en vit sprejfärg för att markera var bollen och spelarmure­n ska placeras i frisparksl­ägen. Färgen försvinner från gräset inom en minut och sprejfärge­n ska underlätta huvuddomar­ens arbete på spelplanen.

– Sprejfärge­n är absolut ingen ny idé. För tio år sedan besökte jag Brasilien och domarna använde sprejfärg redan då, men också det här hjälpmedle­t är användbart för domaren som ska hålla reda på många saker samtidigt. Lehtovaara tycker att den japanska huvuddomar­en gjorde en okej insats.

– Han lät spelarna spela fotboll och jag tycker inte han avgjorde matchen genom att ge Brasilien straff- sparken. Både Kroatien och Brasilien hade många andra målchanser under matchens 90 minuter.

Enligt Lehtovaara var Brasilien värd segern och värdnation­en dominerade stora delar av spelet.

– Dåliga domarbeslu­t påverkar naturligtv­is hela matchförlo­ppet, men i öppningsma­tchen var det rätt lag som vann trots domarmissa­rna.

 ?? ÅU-foto ?? Gör sitt bästa. Lina Lehtovaara säger att domarna alltid gör sitt bästa, men är spelarna skickliga på att falla trovärdigt kan domaren också lätt se fel.
ÅU-foto Gör sitt bästa. Lina Lehtovaara säger att domarna alltid gör sitt bästa, men är spelarna skickliga på att falla trovärdigt kan domaren också lätt se fel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland