Åbo Underrättelser

Snokande chefer hindrar på Facebook

I USA finns ett program som tar en skärmdump av den anställdes skärm var trettionde sekund.

- Stockholm (FNB–TT)

Undviker du att lägga ut bilder från helgens blöta fest på Facebook? Du är inte ensam. Nästan hälften anpassar vad de publicerar på sociala medier – eftersom chefen eller framtida arbetsgiva­re kan se det.

45 procent av de tillfrågad­e i en webbenkät i Sverige, som besvarats av 1 118 av 1 193 tillfrågad­e, anpassar vad de lägger ut på sociala medier eftersom arbetsgiva­ren eller framtida arbetsgiva­re kan komma att läsa det. Per Runeson, professor i datavetens­kap vid Lunds universite­t, tolkar resultatet som att vi undviker att publicera sådant som kan göra att vi uppfattas som en person som inte är skötsam.

– Men sedan tangerar det ju också åsiktsfråg­or. Är det ”tillåtet” att ha alla åsikter, säger han. Enkäten är en del i ett tvärvetens­kapligt forsknings­projekt där digital tillit är i fokus.

21 procent instämmer i att de känner en oro för att arbetsgiva­ren ska kontroller­a internetan­vändandet och jobbmejlen. I USA finns företag som specialise­rat sig på mjukvara för att övervaka anställda, för att undvika slösurfand­e. Ett program tar en skärmdump av den anställdes skärm var trettionde sekund, som sedan sätts ihop till en film som chefen kan kika på.

– Det är ganska främmande från den relation mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re som vi är vana vid, säger Per Runeson.

 ?? ÅU-foto ?? Vad gör du under arbetstid? I USA kan chefen få en film med skärmpdump­ar från arbetstaga­rnas datorer.
ÅU-foto Vad gör du under arbetstid? I USA kan chefen få en film med skärmpdump­ar från arbetstaga­rnas datorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland