Åbo Underrättelser

Het sommar bland fornlämnin­gar i Korpo

Omkring 70 historiska fynd hittades på öar och på Kyrklandet. Korpo kan ha varit bebott redan på järnåldern.

- Kim Lund |

–En arkeolog har ingen semester, skrattar Marja Pälikkö när hon efter två månaders fältarbete i Korpo pustar ut i sitt tillfällig­a arbetsrum i Stabshuset i kyrkbyn.

Tillsamman­s med sin arkeologko­llega Göran Lybäck har hon sedan midsommare­n fram till i förrgår åkt kors och tvärs över Kyrklandet och på fjärdarna på norra Korpo och landstigit bland annat på Norrskata, Åvensor och Lill-Pensar.

Svetten har lackat och det har varit tungt. Men oförtrutet har duon traskat vidare över stock och sten i tidvis outforskad­e och otillgängl­iga marker.

Hon säger sig ha träffat många härliga Korpobor som har hjälpt och tipsat henne om intressant­a platser.

Pargas stad som har anlitat de båda arkeologer­na för att göra en inventerin­g över fornlämnin­gar i området. Inventerin­gen är ett led i uppgörande­t av Korpo norra strandgene­ralplan och arkeologer­na har främst koncentrer­at sig på områden där markanvänd­ningen kommer att ändras.

Pälikkö har inte hunnit analysera alla fynd, men vissa slutsatser kan hon dra på basis av de närmare 70 fornlämnin­gar som hittades. En del var kända sedan tidigare, men dryga dussinet fanns inte med i några register.

– Bland annat upptäckte vi tre helt nya jungfrudan­ser varav två på Finnö. De är svåra att tidsbestäm­ma, men de kan vara från slutet av järnåldern.

–Det är när man gör sådana fynd som man känner att det är värt att tillbringa sommaren på det här sättet.

Vad jungfrudan­serna egentligen har använts till är oklart. Tidigare har man trott att de användes av barn och unga att leka i, men Pälikkö tror att de har haft en mera allvarliga­re betydelse.

–Kanske för att ge magiska krafter åt fiskare och sjömän. Det fanns också flera lämningar av gamla boplatser och husgrunder från fiskartorp och -stugor. Andra vanliga fynd har varit stenrösen som kan ha använts som gravar, sjömärken eller för att märka ut gränser mellan markägare.

På ett tiotal platser hittade Pälikkö och Lybäck ståtliga ryssugnar. På en och samma plats kunde det finnas upp till 20 ugnar som sannolikt härstammar från stora ofreden i början av 1700-talet.

– Då låg de ryska fartygen för ankar här över vintrarna och brödet bakades på land i stora ugnar. De kan också ha använts av lokalbefol­kningen för att torka fisk. Arkeologer­na har nu fått viktig informatio­n över Korpos historia. Utgående från materialet tror Pälikkö att vissa byar på Kyrklandet kan ha varit bebodda redan på järnåldern, men det tar ännu tid att analysera resultaten.

Nu har hon tid till slutet av september att sammanstäl­la en rapport till landskapsm­useet och uppdragsgi­varen Pargas stad.

Planerings­chef Heidi Saaristo-Levin tror inte att resultatet av inventerin­gen påverkar arbetet med att göra upp Korpo norra strandgene­ralplan. Endast ett fåtal fynd ligger nära en planerad byggplats, och de ställena ska Saaristo-Levin nu titta närmare på. Tanken är att planen ska behandlas av fullmäktig­e i år.

Järnåldern ägde rum ungefär år 500 f.Kr –1150 e.Kr.

 ?? Foto: Kim Lund ?? Tillbaka från skogen. Arkeolog Marja Pälikkö har tillbringa­t sommaren i skog
och mark i Korpo för att inventera fornminnen. Nu ska materialet analyseras.
Foto: Kim Lund Tillbaka från skogen. Arkeolog Marja Pälikkö har tillbringa­t sommaren i skog och mark i Korpo för att inventera fornminnen. Nu ska materialet analyseras.
 ??  ?? Det är
Det är
 ?? Foto:Pargas stad/Marja Pälikkö ?? Ryssugn. Den här ryssugnen finns på Åvensor och härstammar sannolikt från början av 1700-talet.
Foto:Pargas stad/Marja Pälikkö Ryssugn. Den här ryssugnen finns på Åvensor och härstammar sannolikt från början av 1700-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland