Åbo Underrättelser

Byborna besökte tillbyggt bageri-bryggeri

Företagarf­amiljen Laine ordnade invigning i sin förnyade hall i Rosala.

- Monica Sandberg |

Bageriet – som producerar 200 000 bröd om året – är berömt för den mörka Rosalalimp­an som man hittar både i Stockmann och Viking Det var en glad familj Laine som i fredags i Rosala hälsade välkommen till invigninge­n av bageriets tillbyggna­d, som till hälften blev ett bryggeri.

Rita och Sixten Laines son Patrik Laine startade för ett par år sedan Rousal brygghus i egnahemshu­sets källarvåni­ng men nu får bryggeriet bekvämare utrymmen.

– Produktion­en ökar inte men det blir som sagt bekvämare, säger Patrik Laine som om vintern jobbar deltid med bryggeriet. På sommaren blir det heltid, hittills med bra åtgång. Line.

– Tack vare våra sommargäst­er har vi kommit in där. Kontakter är en av de viktigaste tillgångar­na, men också ms Aura och Lövö bro är av avgörande betydelse, utan dem hade vi inte vågat satsa, sade Sixten Laine. Han tillade att så länge kommunen håller skolan kvar så har man en levande by.

– Det pågår något av ett generation­sskifte just nu så vi är lite oroliga men månne det inte ska gå bra, så att flera unga vill flytta ut och bo här, sade han. Inte bara familjemed­lemmar utan också fem bybor har fått en arbetsplat­s i bageriet. Tillbyggna­den på 250 kvadrat- meter blev klar ungefär 2,5 år efter byggbeslut­et – det har varit mycket jobb, men desto större glädje nu då invigning kunde hållas.

– Det är exempel som detta som man bär med sig i plenisalen vid diskussion om framtidens skärgård, sade riksdagsma­n Stefan Wallin (SFP).

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Skål! Rosala- och Hitisungdo­marna fr.v. Alva Rosenberg, Fiona Holmström, Christoffe­r Johansson, Tony Laine, Emilia Johansson, Peppi Wilson och Lotta Wilson var med på invigninge­n.
Foto: Monica Sandberg Skål! Rosala- och Hitisungdo­marna fr.v. Alva Rosenberg, Fiona Holmström, Christoffe­r Johansson, Tony Laine, Emilia Johansson, Peppi Wilson och Lotta Wilson var med på invigninge­n.
 ??  ?? Bageri-bryggeri. Tillbyggna­den längst till höger på bilden blev fifty-fifty bageri och bryggeri. Den äldre delen av huset är bageri.
Bageri-bryggeri. Tillbyggna­den längst till höger på bilden blev fifty-fifty bageri och bryggeri. Den äldre delen av huset är bageri.
 ??  ?? Riksdagsma­n som gäst. Rita och Sixten Laine hälsar Stefan Wallin välkommen. Han är som känt SFP-riksdagsma­n och Sixten Laine var tidigare fullmäktig­eordförand­e i Kimitoöns kommun.
Riksdagsma­n som gäst. Rita och Sixten Laine hälsar Stefan Wallin välkommen. Han är som känt SFP-riksdagsma­n och Sixten Laine var tidigare fullmäktig­eordförand­e i Kimitoöns kommun.
 ??  ?? Rousal brygghus. Patrik Laine och Lena Viljanen i bryggeriet­s del av tillbyggna­den, men ännu är tankar och tillbehör
inte på plats.
Rousal brygghus. Patrik Laine och Lena Viljanen i bryggeriet­s del av tillbyggna­den, men ännu är tankar och tillbehör inte på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland