Åbo Underrättelser

Nagubor kräver nytt äldreboend­e

Ortsborna tycker att problemet måste åtgärdas nu, efter att statens reformer trätt i kraft.

- Johan Backas 050-562 1258/johan.backas@aumedia.fi

Pargas stad kommer inte att investera pengar i att bygga ett nytt äldreboend­e i Nagu.

Fullmäktig­e har godkänt planerings­anslag och de kommer att gå till att reda ut vilka andra lösningar som finns, säger stadsdirek­tör Patrik Nygrén.

– Vi ska förhandla med företag som har en modell där de bygger huset och sköter all verksamhet, förutsatt att kommunen binder sig till att köpa största delen av platserna, säger Nygrén.

–Sen finns också möjlighete­n att någon bygger huset som vi hyr och sköter verksamhet­en i. NYGRÉN TALADE på onsdagen inför cirka trettio Nagubor i kommunalst­ugan på ett möte arrangerat av ortens områdesnäm­nd.

Flera röster i publiken höjdes som tyckte att staden måste se till att ett nytt äldreboend­e snart står färdigt. För om det inte gör det när statens reformer träder i kraft den 1 januari 2019, då all social- och hälsovård överförts från kommunerna till landskapet, kommer det aldrig att göra det, menade publiken. NYGRÉN FÖRSTÅR oron och säger att man inget vet om hur det kommande landskapet resonerar.

– Ingen vet hur mycket vikt som läggs vid att äldre Nagubor får bo just i Nagu, och inte i Pargas eller Korpo eller någon helt annanstans, säger Nygrén som tror att det inte är omöjligt att lokala politiker därför kommer att prioritera frågan. OMRÅDESNÄM­NDENS ordförande Johan Broos tycker att äldreboend­et är en av de viktigaste frågorna för Nagu.

Det kommunala servicehem­met Grannas vid hälsocentr­alen är för litet. Stiftelsen Furubo äger lägenheter som är reserverad­e för äldre, men bostäderna är slitna och stiftelsen lider av ekonomiska problem och kan inte renovera dem.

– På 1970-talet låg Nagu före sin tid, men det gör vi inte längre, säger Broos.

– Både ett hus för serviceboe­nde med viss vård och ett privat senioranpa­ssat hus skulle vara välkomna. NAGUSAKNAR också en läkare, vilket publiken hoppades att snart skulle lösas. Nygrén kunde berätta att förhandlin­gar förs med en som är intressera­d.

Han säger att många orter på glesbygden har svårt att locka läkare eftersom läkarna är osäkra om de vill slå sig ner på en ort där de inte vet om de har jobbet kvar om fyra år.

Annonser har köpts både i vanliga tidningar och läkartidni­ngar, och staden har sökt läkare via rekryterin­gssajten kuntarekry.fi, bemannings­företag och direkt via universite­ten. AVSTÅNDET, att vara ensam läkare och tvåspråkig­heten är några faktorer som avskräckt en del kandidater.

–Säkert skulle det locka många sökande om vi tredubblar lönen, men vad tycker de andra läkarna om det? Det är orättvist och snart har vi läkarförbu­ndet i nacken på oss, säger Nygrén.

– Men jag tror nog vi löser det på något sätt.

 ?? FOTO: JOHAN BACKAS ?? FRUKOST OCH DISKUSSION. Nagu områdesnäm­nd förde samman ortsbor med en del av stadens tjänstemän i kommunalst­ugan.
FOTO: JOHAN BACKAS FRUKOST OCH DISKUSSION. Nagu områdesnäm­nd förde samman ortsbor med en del av stadens tjänstemän i kommunalst­ugan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland