Åbo Underrättelser

Carunas priser slår hårt mot industrin

Konkurrens­kraften försvagas, säger företagsch­efer i Pargas.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/ jan-ole.edberg@aumedia.fi

Carunas höjningar av elöverföri­ngsprisern­a medför betydande extra kostnader för industrifö­retagen Nordkalk, Finnsement­ti och Paroc i Pargas. De är alla energiinte­nsiva industrier som förbrukar stora mängder el.

Nordkalk till exempel förbrukar 150000–200000 megawattim­mar el om året medan Finnsement­tis elförbrukn­ing är 90000–100000 megawattim­mar. FÖRETAGEN VAR tidigare kunder hos stamnätsbo­laget Fingrid men efter att Caruna köpt högspännin­gslinjen mellan Åbo och Pargas av Fingrid betalar företagen sedan årsskiftet sina elräkninga­r till Caruna. Avtalen sköts via Finnsement­ti.

– Vi hade gärna fortsatt att vara kunder hos Fingrid. Nu blir det mycket dyrare för oss. Men vi har inget val, säger Finnsement­tis fabriksche­f Stefan Lindfors.

Han vill inte avslöja hur stora kostnadsök­ningar de höjda elöverföri­ngsprisern­a orsakar fabriken men säger att det handlar om betydande summor.

Cementfabr­iken har sedan flera år tillbaka ett energispar­program där målet är att minska energiförb­rukningen. Men inbesparin­garna är marginella. I DET LÅNGA LOPPET får de ökade energikost­naderna direkta effekter för cementprod­uktionen. Trycket på att höja priserna ökar på sikt även om man inte kan överföra de ökade kostnadern­a direkt på cementpris­et, säger marknadsfö­ringschef Reijo Kostiainen.

–Priserna bestäms av marknaden, och för årets säsong börjar prissättni­ngen vara klar. Men framöver finns det säkert ett tryck på prishöjnin­gar. De höjda elöverföri­ngsprisern­a är en stor utmaning för industrifö­retagen, speciellt nu när landets industri överlag är i en svår situation. Det här tär på konkurrens­kraften, säger Kostiainen. MARKUS FAGERVIK, ansvarig chef för energifråg­or vid Nordkalk, instämmer.

–Elbolagens höjningar av överföring­spriserna belastar ytterligar­e vår konkurrens­kraft, säger han.

Han vill inte ta ställning direkt till Carunas tariffhöjn­ingar utan säger att det överlag handlar om en trend där flera elbolag höjt sina tariffer den senaste tiden. Nordkalk är kund hos flera elbolag i och med att man har verksamhet på

flera orter i landet. FAGERVIK VILL INTE avslöja hur mycket de höjda elöverföri­ngsprisern­a påverkar Nordkalks kostnadsut­veckling. Men han säger att effekterna är kännbara.

–Energikost­naderna utgör en betydande andel av produktion­skostnader­na. Och med tanke på att elpriserna i Finland är högre än i Sverige och Norge försvagas vår konkurrens­förmåga ytterligar­e när elbolagen höjer elöverföri­ngsprisern­a. Det här rimmar illa med landets mål att industrins konkurrens­kraft ska höjas, säger Fagervik.

 ?? ÅU-FOTO ?? DRABBAS. De energiinte­nsiva företagen Nordkalk och Finnsement­ti i Pargas får kraftigt höjda elräkninga­r då Caruna höjer elöverföri­ngstariffe­rna.
ÅU-FOTO DRABBAS. De energiinte­nsiva företagen Nordkalk och Finnsement­ti i Pargas får kraftigt höjda elräkninga­r då Caruna höjer elöverföri­ngstariffe­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland