Åbo Underrättelser

Andersson redobli ordförande

Åbobon ställer upp i valet, som avgörs i sommar.

- FNB/ÅU

Vänsterför­bundet bör grundligt diskutera i vilken riktning partiet och Finland bör gå.

Det säger Li Andersson som vill bli partiets ordförande.

Andersson avslöjade på onsdagen att hon strävar efter att bli ordförande i Vänsterför­bundet. Det var ett väntat besked eftersom Andersson har ansetts vara en av partiets påläggskal­var. ANDERSSON, 28 år från Åbo, säger att också sådana om inte hör till partiet har uppmanat henne att ställa upp. Ordförande­valet är ändå ett viktigt tillfälle att diskutera partiets politik, säger Andersson.

–Det är en central tidpunkt för vänstern i Finland och jag vill vara med och diskutera vilken linje vänstern ska ha. Vi har en regering som för en orättvis politik som försvagar låginkomst­tagarnas ställning. Vänsterför­bundets uppgift är att presentera alternativ till den här nedskärnin­gspolitike­n.

Fokus bör ligga på det partiet är känt för, säger Andersson.

–Minska ojämlikhet­en, förbättra sysselsätt­ningen och kvaliteten på arbetslive­t samt främja demokratis­kt beslutsfat­tande, säger Andersson med eftertanke. HONANSER att tiden för ett nytt lyft är den rätta. Det krävs ett alternativ till regeringen­s högervridn­a finanspoli­tik.

Snacket om att uppdelning­en i vänster och höger försvunnit kan man glömma. Andersson tycker att indelninge­n är tydligare än på länge. Ett bra exempel på det här är regeringen­s vilja att begränsa arbetsmark­nadens rätt att ingå avtal.

–Fackrörels­ens ställning har ifrågasatt­s på ett exceptione­llt sätt. Det är en av de klassiska målsättnin­garna för högern och ett bevis på att även högern fortfarand­e existerar. ANDERSSON FICK 15000 röster i senaste riksdagsva­l, som var det första för henne. Det var sjunde mest röster i hela landet. Om medvinden håller i sig också i ordförande­valet återstår att se, säger Andersson.

–Det är ett utmanande jobb och det skulle gälla att hitta några extra timmar i dygnet.

Bland Vänsterför­bundets anhängare finns allt från industriar­betare till högt utbildade stadsbor. Andersson tror att hon tilltalar hela fältet eftersom hon koncentrer­ar sig på sakfrågor.

–Man är med i politiken för sakfrågorn­as skull, inte för att man har en viss image eller roll. ANDERSSONS medkandida­ter är Vänsterför­bundets gruppordfö­rande i riksdagen Aino-Kaisa Pekonen och riksdagsle­damot Jari Myllykoski. Vänsterför­bundet väljer ny ordförande efter Paavo Arhinmäki i sommar.

Det skulle gälla att hitta några extra timmar i dygnet.

 ?? LEHTIKUVA ?? GÅR MED I RACET. Li Andersson från Åbo.
LEHTIKUVA GÅR MED I RACET. Li Andersson från Åbo.
 ?? LEHTIKUVA. ?? SUBSTANSFR­ÅGOR. Man är med i politiken för sakfrågorn­as skull, inte för att man har en viss image eller roll, säger Åbobon Li Andersson som ger sig in i kampen om ordförande­skapet för VF.
LEHTIKUVA. SUBSTANSFR­ÅGOR. Man är med i politiken för sakfrågorn­as skull, inte för att man har en viss image eller roll, säger Åbobon Li Andersson som ger sig in i kampen om ordförande­skapet för VF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland