Åbo Underrättelser

Nutar nybro form

Tyskaholms­bron göts i går. En milstolpe vi väntat på länge, säger Dalsbruksb­orna.

- Monica Sandberg 040-582 8276/ monica.sandberg@aumedia.fi

–En milstolpe, något som många väntat på i många år, säger Roger

Hakalax, infrachef vid Kimitoöns kommun om nya Tyskaholms­bron, som göts i går.

Den gamla bron är från 1945. Brobalkarn­a användes vid de allierades landstigni­ng i Normandie och kom småningom till Dalsbruk. Dagliga användare av den gamla bron har befarat att den rasar ihop innan den nya är klar. Hakalax menar att den nog håller, och nu är den nya bron snart klar.

– Gjutformar­na tas bort efter en vecka. Efter fyra veckor har betongen full hållfasthe­t. Eftersom betong aldrig slutar härda blir den allt starkare, säger han.

BROLOCKET ÄR 1,5 meter tjockt på mitten, armerat med tonvis armeringsj­ärn.

Entreprenö­ren Create Oy har byggt broar i 40 år, oftast med armeringsj­ärnen från Dalsbruk. Men nu då det är brobygge i Dalsbruk måste armeringsj­ärnen tas från annan ort.

Tyskaholms­bron byggs ironiskt nog ett stenkast från industriko­mplexet där FN-steels valsverk var i gång till konkursen sommaren 2012.

DEN NYA BRON säkrar överfarten både för dem som bor på Lysholmen, Byholmen, Högholmen, Långön och Apelön – som alla har bilväg – och för kommunens nyligen utbyggda reningsver­k på Tyska holmen.

–Särskilt med tanke på det har vi pressat elnätsbola­get Caruna att bygga en ringlinje så man får el från två håll. Det betyder att också Byholmenbo­rna får det bättre. De har oftare än andra i Dalsbruk drabbats av elavbrott eftersom de hittills har fått sin el från skärgårdss­idan, säger Hakalax.

Den nya elkabeln blir jordkabel hela vägen, och läggs ner i nya brons kabelhylla. Där blir det också fiber ut till öarna, och Kimito Telefon Ab drar en telefonlin­je till Lysholmen som hittills inte har fast telefon alls utan bara trådlöst. DRYGT 270 KUBIKMETER betong gick åt till att gjuta den nya bron. Det var varm betong som kördes i skytteltra­fik från Salo. Sextiograd­ig ånga användes för att ånga bort den snö som sakta dalade ner och lade sig i formarna.

–Bra att det inte snöar mera, och att det inte är kallare. Gränsen går vid fem minusgrade­r. Dessutom måste nivån på havsvattne­t vara sådan att det inte kommer in i formarna, säger Hakalax. VÄRMEKABLA­R sattes in i betongen för att säkra att temperatur­en inte sjunker för mycket förrän den har härdat och ett isolerings­täcke lades på till natten.

Bron är 63 meter lång. På Tyskaholms­sidan byggs 600 meter ny väg och på fastlandss­idan en liten bit. Bron tas i trafik i juni.

 ?? FOTO: MONICA
SANDBERG ?? SE FILMSNUTTA­R AV GJUTNINGEN OCH MED ROGER HAKALAX SOM BERÄTTAR OM ARBETET. ÅU.FI>VIDEO EFTERLÄNGT­AD. Den nya bron är 63 meter och övergår på Tyskaholms­sidan i 600 meter nybyggd väg. Bilden tagen från ”fastlandss­idan”.
FOTO: MONICA SANDBERG SE FILMSNUTTA­R AV GJUTNINGEN OCH MED ROGER HAKALAX SOM BERÄTTAR OM ARBETET. ÅU.FI>VIDEO EFTERLÄNGT­AD. Den nya bron är 63 meter och övergår på Tyskaholms­sidan i 600 meter nybyggd väg. Bilden tagen från ”fastlandss­idan”.
 ??  ?? BETONG. Hela 270 kubikmeter betong sprutades ner i formarna. Den gamla bron syns i bakgrunden.
BETONG. Hela 270 kubikmeter betong sprutades ner i formarna. Den gamla bron syns i bakgrunden.
 ??  ?? STABILT BYGGE. Tonvis med armeringsj­ärn har gått åt. Bilden tagen från Tyskaholms­sidan.
STABILT BYGGE. Tonvis med armeringsj­ärn har gått åt. Bilden tagen från Tyskaholms­sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland