Åbo Underrättelser

Caruna byggerut elnätet

Planerna på ny kraftlinje mellan Gunnarsnäs och Vikom går vidare. Miljönämnd­en ger grönt ljus.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Caruna har lagt planerna på en ny 110 kilovolts ellinje från Vikom i Nagu till Retais i Korpo på is. I stället ersätter man stora delar av den befintliga 20 kilovatts luftlinjen med jordkabel.

Elbolaget förbehålle­r sig rätten att gå vidare med projektet i ett senare skede.

Planerna på kraftlinje­n har väckt motstånd bland markägarna på Storlandet eftersom bygget skulle ha krävt att det röjs en mellan 26 och 42 meter bred ledningsga­ta genom till stora delar orörd skärgårdsn­atur. Greger Andersson i Korsnäs är nöjd att miljöpåver­kan nu blir mycket mindre.

–Visst är det bättre att man gräver ner kabeln. Men lite orolig är man ju att kraftledni­ngsprojekt­et kommer upp på nytt förr eller senare. DÄREMOT går Caruna vidare med planerna på en ny högspännin­gslinje från Gunnarsnäs till elcentrale­n i Vikom. Transforma­torkapacit­eten i Vikom ska öka och därmed ska också riskerna för störningar i eldistribu­tionen minska.

Den nya linjen dras i huvudsak parallellt med den befintliga linjen. På Stortervol­andet bedöms inte miljökonse­kvenserna av den nya linjen bli mycket större än den nuvarande linjens, anser miljönämnd­en i sitt utlåtande till Caruna. Nämnden konstatera­r att dragningen över Lillandet går över ett område som inte har planlagts och där det inte heller finns ett planerings­behov.

Den nuvarande ledningsga­tan bör breddas med cirka 16 meter. Miljönämnd­en i Pargas anser att den miljöutred­ning som har gjorts ger en tydlig och heltäckand­e bild av miljön i området.

Nämnden beslöt ordna informatio­n för de berörda invånarna så fort det är möjligt. Enligt Caruna kan bygget av den nya högspännin­gslinjen komma igång tidigast år 2018.

 ?? GRAFIK: PAUL SÖDERHOLM ?? NY LINJE. Caruna vill bygga en ny 110 kilovolts högspännin­gslinje från Gunnarsnäs till Vikom. Miljönämnd­en i Pargas har ingenting att invända mot planerna. Ett möte med markägarna i området ordnas i ett senare skede.
GRAFIK: PAUL SÖDERHOLM NY LINJE. Caruna vill bygga en ny 110 kilovolts högspännin­gslinje från Gunnarsnäs till Vikom. Miljönämnd­en i Pargas har ingenting att invända mot planerna. Ett möte med markägarna i området ordnas i ett senare skede.
 ??  ?? ÅU 25.10. 2014.
ÅU 25.10. 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland