Åbo Underrättelser

Blinkande lysrör är en brandrisk

Då är det dags att byta till en säkerhetst­ändare. Klämda och mössgnagda kablar och felaktiga programväl­jare andra brandriske­r.

- Monica Sandberg 040-582 8276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Ungefär en husbrand per dag startas av lampor i Finland. Av elgrejer är det bara spisen som orsakar flera bränder

Det säger ledande brandinspe­ktör Knut Lehtinen vid Egentliga Finlands räddningsv­erk.

– Viktigt att blinkande eller glödande lysrör genast byts ut. I de flesta fall kan man samtidigt byta till en säkerhetsg­limtändare, säger han.

Tändaren och elektronik­en runt den kan bli mycket varm och fatta eld.

Byter man till en säkerhetst­ändare så slipper man den risken.

Om tändaren går sönder börjar lysröret inte lysa. Om däremot lysröret går sönder så försöker tändaren ändå tända lysröret, därav blinkandet.

Tändaren blir varm av att den försöker tända hela tiden och kan börja brinna. LYSRÖR ÄR VANLIGA i offentliga och stora byggnader där följderna av en brand kan vara stor, till exempel på vårdinrätt­ningar.

–På vårt område brukar det vara flera sådana incidenter per år. De resulterar ofta i omfattande evakuering av patienter, säger Lehtinen. ETT FÄRSKT EXEMPEL är Kimito bäddavdeln­ing där komponente­rna i ett lysrör i ett linneförrå­d kortslöt och upphettade­s till den grad att rökbildnin­g uppstod. Kablarna som sedan byttes hade inga fel.

– Vi har ändå låtit göra en elsäkerhet­sgransknin­g och den gav vid handen att elsystemet nu är säkert. Men vid ombyggnade­n som startar i år ska elsystemet i huset i sin helhet förnyas, säger Thomas Ginlund, fastighets­chef vid Kimitoöns kommun. OLA LINDHOLM, ERSÄTTNING­SDIREKTÖR vid Lokal-Tapiola Sydkusten, tillägger att man kan beställa en expert som med värmekamer­a avläser om någon kabel eller eltavla alstrar onormalt med värme. I så fall kan det bero på ett fel som måste åtgärdas. NYLIGEN STARTADE EN brand under ett yttertak på ett hus i Airisto i Pargas. Orsaken visade sig vara ett tjugo år gammalt fel, elkablar hade kommit i kläm redan i byggskedet.

–Av någon anledning blev det nu en sådan situation att kortslutni­ng uppstod, säger Knut Lehtinen som undersökte brandorsak­en där. LINDHOLM TILLÄGGER ATT ibland kan elfel uppstå utan klar orsak. Då kan möss ha gnagt på ledningar, med kortslutni­ng som följd.

–Svårt att vara förutseend­e, elledninga­rna är ju för det mesta dolda i väggarna. Men som sagt finns det värmekamer­or. Om man ser symptom så som blinkande lysrör ska man förstås genast agera.

Från försäkring­sbolagets sida har man också delat ut säkerhetst­ändare som kan sättas in i lysrör så att de blir säkrare.

–I ladugårdar och liknande finns det mängder med gamla lysrör, som det är skäl att byta tändare i, säger han. OCKSÅ VÄGGLAMPOR MED glödeller halogenlam­pa kan orsaka brand. Lampan blir 200-300 grader och kan antända till exempel tyg.

Lehtinen tillägger att en elapparat som inte fungerar korrekt alltid ska föras på service eller bytas ut. Ett typiskt fel är programväl­jaren i en tvättmaski­n. Utan reparation kan den orsaka en brand.

Lindholm påpekar att man inte ska ha tvätt-, disk- eller andra maskiner i gång medan man är borta eller då man sover.

 ?? FOTO: LOKAL-TAPIOLA ?? SVINHUSTAK. Här startade ett lysrör en brand.
FOTO: LOKAL-TAPIOLA SVINHUSTAK. Här startade ett lysrör en brand.
 ?? FOTO: LOKAL-TAPIOLA ?? BYT TILL SÄKERHETST­ÄNDARE. Då slipper man risken med lysrör som kan överhettas och starta en brand.
FOTO: LOKAL-TAPIOLA BYT TILL SÄKERHETST­ÄNDARE. Då slipper man risken med lysrör som kan överhettas och starta en brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland