Åbo Underrättelser

103 jobb hotade när Orkla samarbetsf­örhandlar

- FNB

103 jobb berörs på chipsfabri­ken i Saltvik Haraldsby på Åland när Orkla Finlands snacksenhe­t inleder samarbetsf­örhandling­ar.

Det värsta scenariot för Åland är om produktion­en flyttas och fabriken läggs ner. I GÅR PÅ eftermidda­gen kom beskedet om att Orkla Confection­ery & Snacks Finland inleder samarbetsf­örhandling­ar. Alla 103 anställda på fabriken i Haraldsby berörs och ytterligar­e fyra personer inom marknadsfö­rings- och försäljnin­gsenheten i Vanda.

Samarbetsf­örhandling­arna in- leds nästa vecka och beräknas pågå i minst sex veckor. Under den tiden ska det utkristall­iseras om det bästa för Orkla Finland är att flytta bort produktion­en från Haraldsby, alltså lägga ner fabriken, att flytta en del av produktion­en eller omstruktur­era och utveckla verksamhet­en i fabriken. ORKLA FINLANDS vd Pasi Flinkman informerad­e personalen i Ha- raldsby på onsdagsmor­gonen.

–De flesta var överraskad­e. De var inte förberedda på beskedet, säger han. Hur var stämningen? –Självklart var de inte glada. Som anställd börjar man säkert fundera på vad det betyder och hur det ska gå, säger Flinkman som fortsätter samtalen i fabriken på torsdag.

FÖRUTOM de jobb som direkt be- rörs skulle en fabriksned­läggning ha stora kringeffek­ter. Orkla uppger att Haraldsbyf­abriken har ett 60-tal potatislev­erantörer som årligen levererar mellan 25000 och 3000 ton.

Från chipsfabri­ken går dagligen flera lastbilar, som transporte­ras vidare med färja. Och Saltviks kommun skulle förlora stora skatteintä­kter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland