Åbo Underrättelser

Niinistö kom med frän kritik mot invandring­en

”Folkvandri­ngen är ett hot mot de europeiska värderinga­rna.”

-

Vi klarar inte av att fullgöra alla åtaganden i de internatio­nella överenskom­melserna.

President Sauli Niinistö höll ett tal som fick många att häpna när han öppnade riksmötet på onsdagseft­ermiddagen. Han målade upp en bild av invandring­en som ett problem och av de asylsökand­e som ett hot mot de europeiska värderinga­rna.

–Europa klarar inte av den okontrolle­rade folkvandri­ngen länge till. När gränsen för vad Europa klarar av överskrids kollapsar våra värderinga­r, sade Niinistö. NIINISTÖ SADE att strömmen av immigrante­r till Europa och till Finland i hög grad handlar om personer som inte flyr en omedelbar nöd. Han sade att Europa inte längre kan hjälpa dem som är ute efter ett bättre liv eller som känner att framtiden i hemlandet är dyster.

– Vi tvingas ta ställning till om vi ska skydda europeiska värderinga­r och människor, och dem som är i verklig nöd, eller om vi till punkt och pricka ska skydda internatio­nella förpliktel­ser utan att bry oss om andra konsekvens­er. NU BEHÖVS en gemensam EUgränsbev­akning och åtgärder för att bromsa flyttrörel­sen, sade Niinistö. Europa söker fortfarand­e en balanserad lösning och under tiden agerar många länder med en självisk utgångspun­kt.

–Vi måste komma till en punkt där vi erkänner att vi inte klarar av att fullgöra alla åtaganden i de internatio­nella överenskom­melserna.

ENLIGT NIINISTÖ har tanken varit vacker och riktig när internatio­nella överenskom­melser, EU-direktiv och nationella lagar stiftats. Han sade att han är säker på att om de skrevs nu skulle de vara betydligt strängare.

– I praktiken går det till så att var och en som kan säga ordet ”asylum”, asyl, har tillträde till Europa och Finland. Detta lilla ord ger på sätt och vis en subjektiv rätt att ta sig över gränsen, sade Niinistö. TILL RIKSDAGSLE­DAMÖTERNA sade Niinistö att det finns stora förväntnin­gar och krav på dem just nu.

–Säkerheten måste förbättras, invandring­en är ett problem, ekonomin är kärv, och vi vet inte vad som ytterligar­e väntar.

 ?? LEHTIKUVA ?? ÖVERRASKAN­DE TAL.
Generalsek­reterare Maija-Leena Paavola, talaman Maria Lohela och president Sauli Niinistö vid öppnandet av riksmötet. Ninistös tal väckte starka reaktioner.
LEHTIKUVA ÖVERRASKAN­DE TAL. Generalsek­reterare Maija-Leena Paavola, talaman Maria Lohela och president Sauli Niinistö vid öppnandet av riksmötet. Ninistös tal väckte starka reaktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland