Åbo Underrättelser

”Kustens mat” ny chans för mathantver­kare

Allfinland­ssvensk kurs startar snart. Koordinato­r söks. Några kursdelar hålls troligen i Kimito.

- Monica Sandberg 040-582 8276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Alla åbolänning­ar intressera­de av mathantver­k har under februari chans att anmäla sig till en ny kurs.

Ungefär 12–16 personer tas emot i den ordning de anmäler sig.

Kursen är på 1,5 år med tre delar. Den första delen handlar om kockandet i praktiken och då kan man välja en inriktning av sex alternativ, antingen kött, fisk, bröd, ost, bär och frukt eller grönsaker och svamp. DEN ANDRA DELEN är teori i livsmedels­förädling och den tredje företagsku­nnande.

–Efter kursen ska man kunna starta som företagare, säger Mats Nurmio.

Han är företagsrå­dgivare vid Kimitoöns kommun och en av dem som har jobbat mycket med att få igång kursen. –MATHANTVER­KLIGGER ju i tiden, och den kurs vi hade 2013 med Margot Wikström som projektled­are var mycket uppskattad. Allt sedan dess har det frågats efter nya kurser. Nu lyckades vi, i samarbete med övriga Svenskfinl­and, få igång en ny kurs, säger Nurmio.

Det allfinland­ssvenska samarbetet betyder att de sex alternativ­en i den första delen är utspridda. Troligen blir det fisk i Österbotte­n, kött i Raseborg, ost och bröd på Åland och frukt/bär samt grönsaker/svamp i Axxells Brusaby i Kimito. ÖVRIGAKURS­DELARHÅLLS till stor del som föreläsnin­gar över internet, till exempel så att åbolänning­arna kan samlas i Åbo för att ta del av vad en föreläsare i Vasa säger, för att sedan diskutera hur man gör lokalt. EN KOORDINATO­R FÖR att hålla ihop hela projektet söks, och anställs från den 1 mars på 80 procent under 1,5 år.

Att delta i kursen kostar 600 euro. Dessutom får deltagarna själva betala resorna, till exempel ska man under våren besöka Skånes matfestiva­l.

Kursen inleds den 11 mars med en smakskola, om hur man i förädling får fram det man önskar. Föreläsnin­gen hålls på Åland, åbolänning­arna samlas i Åbo för att via nätet ta del av den. MÅNGAAVDEN nya kursens lärare kommer från Sverige, från mathantver­kets Eldrimner, och en del lärare kommer från Mellaneuro­pa.

De som vill delta i kursen kan kontakta Mats Nurmio eller Julia Scheinin på Skärgårdsh­avets biosfäromr­åde.

– Vi hoppas sedan på en fortsättni­ng och på att Mathantver­k som ämne kunde få en läroplan och kopplas till ett ställe där utbildning redan ges. Då kan Brusaby ha en chans, säger Nurmio. NOVIA ÄR HUVUDMAN för projektet, som heter ”Kustens mat”. För Åbolands del är det ett leaderproj­ekt. Andra regioner har olika finansieri­ngsmodelle­r, men för tre år.

–Mathantver­k är en näring där vi i Åboland har chans att växa. Vi har tillgång till många fina råvaror, säger Nurmio.

Det här projektet ska inte förväxlas med närmatspro­jektet ”Mera mat i Egentliga Finland” som Margot Wikström nu jobbar med. Närmatspro­jektet ligger i startgropa­rna och handlar om hur producente­r och butiker, restaurang­er med flera ska hitta varandra.

Mathantver­k är en näring där vi i Åboland har chans att växa

 ?? FOTO: MONICA SANDBERG ?? MATHANTVER­KARE. Här fr.v. Sabina Ekholm, Oscar Ekholm och Magdalena Ek kokande sylt i Brusaby under mathantver­kskursen 2013. Nu finns det chans att börja på en ny kurs.
FOTO: MONICA SANDBERG MATHANTVER­KARE. Här fr.v. Sabina Ekholm, Oscar Ekholm och Magdalena Ek kokande sylt i Brusaby under mathantver­kskursen 2013. Nu finns det chans att börja på en ny kurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland