Åbo Underrättelser

Carunas vd förvånad över uppståndel­sen

Backar inte om prishöjnin­gar.

-

Elnätverks­bolaget Caruna tänker inte ge upp de kraftigt kritiserad­e höjningarn­a av överföring­stariffern­a.

Bolagets vd Ari Koponen säger att man inte kan förbättra elnätet så att det motsvarar samhällets krav utan att höja priserna. KOPONEN UPPGER att man ingått stora avtal och att cirka 2000 per- soner på Caruna jobbar med projekt runt om i Finland. När man räknar med alla som indirekt jobbar på Carunas byggen stiger antalet sysselsätt­a till 6 000.

–Det går tyvärr inte att förbättra distributi­onen utan att höja överföring­stariffern­a. Vi klarar oss inte med enbart höjningarn­a utan måste också ta lån.

Caruna meddelade förra veckan att överföring­stariffern­a i vissa delar av landet höjs med i snitt 27 procent. För till exempel ägaren till en eluppvärmd villa kan höjningen leda till att elräkninge­n stiger med ett par hundra euro om året. BÅDEKONSUM­ENTER och politiker har reagerat kraftigt på prisbesked­et. Bland annat har man sagt att Caruna fräckt utnyttjar kundernas utsatta ställning.

Koponen säger att han förstår att kunderna inte giller prishöjnin­gen. Bolaget har fått respons av hundratals kunder som varit arga och förbryllad­e.

–Jag är ledsen över att kunderna drabbas av högre överföring­stariffer. Men jag begriper inte och ger inte ett bra betyg till den politiska diskussion­en om det här.

Koponen säger att elmarknads­lagen som man började jobba på efter vinterstor­marna 2011 bereddes noga och många aktörer hördes.

Det var klart för alla under beredninge­n att överföring­stariffern­a kommer att stiga.

–Nu när priserna stiger är man förbluffad. ELMARKNADS­LAGEN från 2013 bestämmer att elavbrott exempelvis på grund av att tung snö eller fallande träd klippt av elledninga­r får räcka högst 6 timmar i tätorter och 36 timmar i glesbygden.

Bolagen måste uppfylla kraven

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland