Åbo Underrättelser

Kön till Nagufärjan 2 kilometer

Midsommart­rafiken längs Skärgårdsv­ägen livlig. De flesta hade bråttom till stugan.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/ jan-ole.edberg@aumedia.fi

Också i år uppstod köer till färjorna när midsommart­rafiken längs Skärgårdsv­ägen var som livligast.

Strax efter klockan fyra på torsdagen var bilkön till Nagufärjan två kilometer lång. I KÖN SATT ÅU:S Rebecca Edgren som var på väg från Åbo till Houtskär för att fira midsommar.

–Det tog en timme att komma fram till färjfästet i Lillmälö, säger Edgren till ÅU.

Trafiken längs hela Skärgårdsv­ägen var livlig.

–Man märker att folk hade bråttom till stugan och att det fanns en del stress på vägen. Många bilister höll korta avstånd och körde ganska nära varandra, säger hon. EDGREN SOM jobbar som sommarrepo­rter på ÅU startade från Åbo vid halv fyra tiden. Redan där fastna- de hon i trafiken då köbildning uppstod vid infarten till Helsingfor­s motorväg.

På avsnittet vid ÅUCS sjukhusbyg­ge stod trafiken stilla till följd av att en körfil på Helsingfor­sgatan var stängd.

– Kön i Åbo var inte så besvärlig jämfört med bilkön till Nagufärjan, den var ganska jobbig, säger Edgren. ISOMMAR renoveras färjfästen­a både i Nagu och Pargas, vilket betyder att ett färjfäste är ur bruk i Prostvik och Lillmälö.

–Det är svårt att säga om renovering­en är orsaken till den långa kön i Lillmälö, kanske delvis. Den är i alla fall längre än i fjol, men då var det också dåligt midsommarv­äder, säger Edgren, som brukar fira midsommar i skärgården varje år. VID HALV sjutiden nådde hon färjfästet i Galtby. Där var det betydligt lugnare.

–Kön till Houtskärsf­ärjan var inte så värst lång, alla bilar rymdes ombord på färjan. Stämningen i bilkön var också god. En försäljare gick runt och sålde glass, och kaffe och munkar till dem som satt i bilarna, folk var på gott humör. EDGRENS RESA från Åbo till Hönsnäs i Houtskär tog fyra timmar, en timme längre än gps:en lovat.

–Enligt den skulle resan ta 3 timmar och 9 minuter, nu blev det en timme extra till följd av kön till Nagufärjan. Resan gick bra trots att trafiken var livlig. Den enda nära ögat incidenten inträffade nära Galtby där en liten rävunge var på väg att korsa landsvägen. Som tur var ångrade den sig och svängde tillbaka in i skogen, säger Edgren.

 ?? FOTO: REBECCA EDGREN ?? BILAR I RAD. Strax efter klockan fyra i går var bilkön till färjan från Pargas till Nagu två kilometer lång.
FOTO: REBECCA EDGREN BILAR I RAD. Strax efter klockan fyra i går var bilkön till färjan från Pargas till Nagu två kilometer lång.
 ??  ?? GALTBY. Vid färjfästet i Galtby köade ett 20-tal bilar till Houtskärsf­ärjan vid halvsjutid­en i går kväll.
GALTBY. Vid färjfästet i Galtby köade ett 20-tal bilar till Houtskärsf­ärjan vid halvsjutid­en i går kväll.
 ??  ?? PÅ HOUTSKÄRSF­ÄRJAN. Ganska glest med bilar.
PÅ HOUTSKÄRSF­ÄRJAN. Ganska glest med bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland