Åbo Underrättelser

Så ska Logomobron se ut

Det vinnande bidraget i arkitekttä­vlingen har avslöjats. Vinnarbron övertygade med sin elegans och hur den passar in i miljön.

- Emma Strömberg

Det vinnande broförslag­et är Jousi (”Båge”). Namnet kommer från att den kröker sig i en båge över tågskenorn­a.

Det är en upphängd brokonstru­ktion och till största del av glas och betong. Bron uppskattas av juryn för att den passar in i miljön och inte drar uppmärksam­heten från Lo- gomo – samtidigt som den bidrar estetiskt till miljön. ETT KRITERIUM i arkitekttä­vlingen var att bron ska ha både väggar och tak och ha konstnärli­ga inslag.

Det gav upphov till flera fantasiful­la arkitekton­iska verk, men juryn föll för Jousi vars estetik sågs som mer tidlös. Brons belysning fick också beröm. EN UTMANING i tävlingen har varit att hela området på båda sidorna om tågbanan kommer att genomgå stora förändring­ar de närmaste åren.

I juryns kriterier ingick att det är en bro som man kommer att anse tilltaland­e också om många år och att den kan passa in även när området förändras. BRON SKA GÅ mellan Logomo och Formansgat­an.

Bron är del i stadens planer att bättre förena Logomo och bostadsomr­ådena runtomkrin­g med centrum.

Planen är att parkerings­platserna ska finnas på centrumsid­an av bron och så promenerar man över till Logomo. Bron har också trappor ner till centralsta­tionens perronger. TOLV ARBETSGRUP­PER anmälde intresse att delta i arkitekttä­vlingen och hälften valdes ut till den egentliga tävlingen.

Det vinnande bidraget är ritat av VR Track OY, C&J Arkitehdit Oy och Lightning Design Collective Oy.

Jukka Horttanain­en (VR Track) och Tom Cederqvist (C&J Arkitehdit) är huvudarkit­ekter tillsamman­s med Tapio Rosenius och Jari Vuorinen som designat belysninge­n.

Man kan se de sex bidragen på Logomo 27.6–1.7 och i samband med utställnin­gen om David Bowie och Hanoi Rocks 22.7–7.8.

 ?? PRESSBILD ?? KONSTNÄRLI­GT. Det vinnande bidraget tilltalade juryn bland annat för dess ljusdesign. Jukka Horttanain­en (VR Track) och Tom Cederqvist (C&J Arkitehdit) är huvudarkit­ekter. Tapio Rosenius och Jari Vuorinen har designat belysninge­n.
PRESSBILD KONSTNÄRLI­GT. Det vinnande bidraget tilltalade juryn bland annat för dess ljusdesign. Jukka Horttanain­en (VR Track) och Tom Cederqvist (C&J Arkitehdit) är huvudarkit­ekter. Tapio Rosenius och Jari Vuorinen har designat belysninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland