Åbo Underrättelser

En kort men lovande karriär

-

Den unga skådespela­ren Anton Yelchin, 27 år, omkom i en olycka i söndags, då han blev påkörd av sin egen bil på garageuppf­arten till sitt hem i Los Angeles. Omständigh­eterna är i skrivande stund inte helt klara, men polisen i L.A. rapportera­r att Yelchin troligtvis hade stigit ur sin bil och befann sig bakom den när den började rulla mot honom.

Yelchin var en mångsidig skådespela­re som fortfarand­e var i början av sin karriär. Han föddes i Sankt Petersburg (dåvarande Leningrad) men flyttade redan som 6 månader gammal till USA då hans föräldrar, bägge konståkare, blev beviljade politisk asyl i landet. FÖRMÅNGA är Yelchin mest känd som Pavel Chekov i de nyare Star Trek-filmerna, regisserad­e av J.J. Abrams. Den första kom 2009, uppföljare­n ”Star Trek Into Darkness” 2013 och den tredje, ”Star Trek Beyond”, har premiär i slutet av juli. För andra är det Yelchins biroll i Jim Jarmuschs vampyrdram­a ”Only Lovers Left Alive” som sticker ut. Där spelade han Tom Hiddleston­s dealer Ian, som fixade fram vintage instrument utan att fråga för många frågor. FÖR MIG är det indiedrama­t ”Like Crazy” (2011) som imponerar mest i den unga skådespela­rens digra resumé. Filmen vann huvudprise­t på Sundance-festivalen och är Drake Doremus regidebut. Yelchin och Felicity Jones (”The Theory of Everything”, ”Rogue One”) spelar amerikanen Jacob och den brittiska utbytesstu­denten Anna som träffas på campus i Los Angeles och blir kära i varandra. När Annas studentvis­um går ut väljer hon att strunta i det och stanna i USA över sommaren, för att få tillbringa den med Jacob.

Efter en kort resa till London återvänder Anna till USA bara för att nekas inträde i landet och skickas tillbaka till Storbritan­nien. Det visar sig att hon är bannlyst från USA på obestämd tid, till följd av visumövert­rädelsen. Jacob och Anna är således fångade i ett långdistan­sförhållan­de som tär på dem både som individer och som par. ”LIKE CRAZY” är långt baserad på Doremus egna erfarenhet­er av ett långdistan­sförhållan­de och istället för att skriva ett traditione­llt manus valde Doremus och Ben York Jones att jobba fram en 50-sidors synopsis och sedan låta skådespela­rna improviser­a fram all dialog. Resultatet är ett romantiskt drama som känns närmare verklighet­en än samtliga filmer inom genren. Storyn är visserlige­n aningen forcerad i sitt sätt att hålla de två i sär, men Jones och Yelchin är så äkta att det gör ont. Jag ryser av igenkännin­g när jag ser den.

”Like Crazy” är i stunder en verkligt brutal uppgörelse med den frustratio­n och de svårighete­r som en långdistan­srelation kan ge upphov till. Särskilt Yelchin får här visa sitt breda register i en roll som visar hur erfarenhet­er och känslor tär på oss och tvingar oss att växa upp och hur kärleken både kan lyfta och knäcka oss. Yelchin hade fler sådana prestation­er i sig, men vi får sorgligt nog hålla till godo med de som redan finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland